Diabetis i alcohol: el que cal saber abans de sortir de festa

Qualsevol persona amb diabetis ha de tenir una vida el més normalitzada possible i això, arribada una edat, significa “sortir de festa”. És fàcil que en aquestes sortides nocturnes els adolescents entrin en contacte amb les begudes alcohòliques, tot i que en general la seva venda està prohibida als menors de divuit anys. És per això que les persones amb diabetis haurien de conèixer els riscos de la seva ingestió i alguns consells útils.

L’alcohol s’absorbeix i es metabolitza en el fetge, on entorpeix la capacitat que té aquest òrgan per transformar el glucogen en glucosa llesta per fer servir. La impossibilitat de passar de glucogen a glucosa provoca un descens ràpid de la glucèmia. Així doncs, el principal risc de la ingestió d’alcohol en una persona amb diabetis és patir una hipoglucèmia. Si a més, la persona fa exercici, com ballar, el risc augmenta.

D’altra banda, les hipoglucèmies produïdes per consum d’alcohol no es corregeixen amb glucagó, per la qual cosa l’única solució és menjar i aportar sucre.

Un tercer punt important és que sempre existeix el risc d’hipoglucèmia tardana. Aquestes hipoglucèmies tardanes poden aparèixer fins a 36 hores després d’haver begut, i poden ser moderades o intenses en persones que han menjat poc o gens.

Finalment, és important conèixer que la ingesta d’alcohol entorpeix la percepció de la hipoglucèmia i pot ser que el noi amb diabetis no noti que està tenint una baixada de sucre. A més, els símptomes de la hipoglucèmia poden ser similars als de la borratxera, i per això l’adolescent pot notar símptomes que atribueixi a aquest efecte de l’alcohol i que es deguin en realitat a una baixada de sucre.

adolescentes-bebiendo-alcohol-580

10 consells sobre el consum de begudes alcohòliques que cal recordar

 

  • Mai s’ha de beure alcohol si la diabetis està descompensada, ja que agreujarà la situació.
  • Mai s’ha de beure amb l’estómac buit. Sempre cal menjar alguna cosa quan es consumeix alcohol.
  • És millor prendre begudes amb una graduació alcohòlica baixa i beure lentament perquè el nivell d’alcohol s’elevi a poc a poc i no interfereixi tant en la nostra capacitat per detectar hipoglucèmies. Només es pot beure si es fa amb moderació.
  • En les combinacions de begudes (cubates) no se n’ha d’afegir cap que sigui light; millor begudes que continguin sucre.
  • Cal evitar les begudes que tenen un contingut alt en sucre com ara el vi dolç o els licors. Les cerveses baixes en sucre solen tenir més alcohol i les cerveses de poca graduació solen tenir més sucre.
  • Si és possible, és millor preparar-se un mateix la beguda per estar segur del que porta.
  • S’han de realitzar els controls de glucèmia amb més freqüència.
  • Cal comprovar la glucèmia abans de ficar-se al llit i, encara que estigui alta, s’ha de menjar alguna cosa que contingui hidrats de carboni per prevenir la hipoglucèmia dormint.
  • S’ha de controlar la glucèmia fins i tot algunes hores després d’haver begut.
  • És convenient portar sempre alguna identificació de la diabetis (polsera, targeta…). Els amics de l’adolescent amb diabetis haurien de saber que té aquesta malaltia i què han de fer en cas d’hipoglucèmia greu.

Sortir i passar-ho bé no hauria d’anar lligat obligatòriament al consum d’alcohol. El consum de begudes alcohòliques de forma desordenada i abusiva es desaconsella a tothom. Però la persona amb diabetis ha de tenir més compte encara. Amb responsabilitat i tenint prou informació, és possible sortir i gaudir tant com la resta.

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s