Què necessiten saber els professors sobre diabetis?

La vida escolar d’un nen amb diabetis no es diferencia de la de qualsevol altre nen, ni tampoc ha de representar cap problema per al col·legi. Generalment, el nen amb diabetis ha d’injectar-se insulina durant l’horari escolar. Per això és necessari que els professors coneguin els aspectes més importants del tractament, així com les situacions que poden donar-se durant la jornada escolar.

Mantenir un intercanvi d’informació fluït entre els pares i el col·legi ajudarà al nen a mantenir controlada la seva diabetis. A més, quant millor informada estigui l’escola, mes fàcil resultarà la seva col·laboració.

Què és la diabetis?

La diabetis mellitus és una malaltia que es caracteritza per l’augment dels nivells de glucosa en sang, situació que rep el nom de hiperglucemia. Això succeeix com a conseqüència de la disminució de la formació d’una hormona anomenada insulina per part de les cèl·lules beta del pàncrees (diabetis mellitus tipus 1), per una activitat insuficient d’aquesta hormona (diabetis mellitus tipus 2, per causes genètiques (diabetis monogénica), o diabetis secundàries que apareixen com a conseqüència de determinades malalties o fàrmacs.

Gràcies a la insulina el cos utilitza l’energia de l’alimentació. En les persones amb diabetis, la glucosa procedent dels aliments no pot ser aprofitada de manera adequada per les cèl·lules dels teixits, la qual cosa comporta seriosos problemes metabòlics i pèrdua de pes.

La diabetis no és contagiosa i es pot controlar amb injeccions d’insulina, una dieta sana i equilibrada i exercici.

escola

Com es tracta la diabetis tipus 1?

El tractament de la diabetis tipus 1 requereix de l’administració d’insulina mitjançant injecció subcutània. És necessari realitzar controls de glucèmia capil·lar per ajustar la dosi, adequar el pla d’alimentació i l’exercici.

Quan s’administra la insulina?

La major part dels nens s’han d’injectar insulina diverses vegades al dia: insulina d’acció ràpida abans de cada menjar principal (desdejuni, menjar, berenar i sopar) i insulina d’acció lenta (una o dues vegades diàries).

Si el nen es queda a menjar en el col·legi, segurament també haurà d’administrar-se insulina en aquest moment.

Els nens, a partir dels 8 o 9 anys s’injecten la insulina ells mateixos, encara que en aquestes edats, han de ser supervisats per un adult per assegurar que sigui la dosi adequada i s’administri correctament.

Com es fa un control de glucèmia?

El nen amb diabetis tipus 1 s’ha de controlar la glucèmia diverses vegades al dia. Un control de glucosa consisteix a extreure una gota de sang de la gemma d’un dit de la mà, amb l’ajuda d’un dispositiu automàtic i col·locar-la en una tira reactiva que prèviament s’ha introduït en un mesurador de glucosa que ens donarà el resultat.

El nen es farà un control de glucèmia capil·lar abans d’injectar-se insulina si es queda a menjar en el col·legi, en ocasions abans de realitzar activitat física i en cas de notar símptomes d’hipoglucèmia.

Quina alimentació donar en el col·legi?

En l’alimentació d’un nen amb diabetis cal recordar que els aliments que contenen hidrats de carboni augmenten els nivells de glucosa en sang. No obstant això, un nen amb diabetis no elimina els hidrats de carboni de la seva dieta. L’alimentació ha de ser equilibrada, similar a la de qualsevol nen de la mateixa edat, amb l’excepció de sucres d’absorció ràpida (caramels, dolç, begudes com a refrescs i sucs) perquè poden pujar molt la glucèmia.

 • Es recomana facilitar als pares la planificació setmanal del menú escolar perquè puguin fer els ajustos puntuals necessaris. Per exemple, perquè un yogurt sigui equivalent a un peça de fruita per a postres, aquest ha de ser de fruites, de sabors o ensucrat.
 • És important respectar l’horari dels menjars del nen. Generalment, han de prendre un segon desdejuni coincidint amb l’horari de l’esbarjo de mig matí.
 • Si hi ha alguna celebració en classe, és convenient que el professor sàpiga com actuar. Pel que la comunicació amb la família del nen ha de ser fluïda.

L’exercici físic està recomanat?

El nen amb diabetis tipus 1 pugues i ha de fer el mateix exercici que els seus companys. L’exercici pot provocar que la glucèmia baixi. Per evitar-ho, s’aconsella que el nen prengui un aliment amb hidrats de carboni abans de practicar exercici. La família pot orientar als professors sobre les mesures a adoptar amb cada nen. És convenient que el professor d’educació física tingui fàcil accés a aliments amb sucres en cas d’hipoglucèmia.

Està contraindicado practicar exercici en cas de descompensació de la glucèmia (hiperglucemia i hipoglucèmia).

Quines situacions adverses pot trobés un professor relacionades amb la diabetis?

HIPOGLUCÈMIA

La hipoglucèmia és una crisi causada per nivells de sucre en sang baixos, és a dir menor de 70 mg/dl.

Causes

 • Excés d’insulina
 • Insuficient ingesta d’hidrats de carboni o retard en el menjar.
 • Excés d’exercici
 • Vòmits i/o diarrea

  Símptomes

 • Pal·lidesa
 • Comportament erràtic
 • Irritabilitat
 • Tremolor
 • Sensació de molta gana
 • Suor freda
 • Somnolència
 • Pèrdua de consciència

  Tractament

  Enmig d’una hipoglucèmia, s’ha d’administrar al nen hidrats de carboni simples: sucres, suc de fruites, una beguda ensucrada. Gràcies a la seva absorció ràpida ajudaran a pujar ràpidament els nivells de glucosa en sang.

  Les pautes per tractar una hipoglucèmia són específiques per a cada franja d’edat. Els passos a seguir són:

  1. Oferir aliments

 • Fins als 4 anys: 3-5 g de sucre o 30-50 cl de suc.
 • De 4 a 10 anys: 5-10gr de sucre o 50-100 cl de suc
 • Majors de 10 anys: 10-20 gr de sucre o 100-200 cl de suc

  2. Esperar 15 minuts per donar temps al fet que el nen millori i després comprovar el seu estat amb un altre control de glucosa capil·lar.

 • Si la glucèmia és menor de 70mg/dl, repetir el pas numero 1.
 • Si la glucèmia és major de 70 mg/dl, el nen ha de prendre un aliment que contingui hidrats de carboni d’absorció lenta com 2 galetes, un got de llet, un iogurt, una llesca de pa, etc.

  Recomanacions

 • Tenir sempre sucre a mà.
 • Verificar els nivells de glucosa davant la sospita d’hipoglucèmia, en la mesura del possible.
 • Administrar sucre quan hi hagi el menor dubte d’hipoglucèmia.
 • Donar sucre o suc sense barrejar amb cap altre aliment. Fer-ho retarda l’absorció del sucre i, per tant, la recuperació del nen.
 • Una vegada recuperat, el nen ha de prendre aliments com a llet, galetes, yogurts, fruita, etc. (sucres retardats), per mantenir el nivell de glucosa fins al proper menjar.
 • Mantenir al nen en repòs fins que s’hagi recuperat.

Acompanyar al nen mentre es trobi en aquesta situació, encara que sàpiga com resoldre-la per si mateix.

Informar als pares i indicar-los les possibles causes, si es té sospita. Les petites hiploglucemias poden ser relativament freqüents.

En cas d’hipoglucèmia greu

Si el nen no respon amb el sucre o està inconscient, cal:

L’escola ha de comptar amb l’autorització prèvia per escrit dels pares per poder administrar glucagó. Es recomana que els pares expliquin aquesta tècnica als professors.

1. Administrar glucagó mitjançant injecció intramuscular en el braç, les cames o natges. El glucagó és una hormona que segreguen les cèl·lules alfa del pàncrees. Té l’efecte contrari de la insulina, és a dir, ajuda al fet que augmenti la glucosa en sang utilitzant la glucosa que està emmagatzemada en el fetge en forma de glucogen. La quantitat a administrar varia segons l’edat: La quantitat a administrar varia segons l’edat:​

 • Menors de 2 anys: 1/3 de vial
 • De 2-7 anys: 1/2 vial
 • Majors de 7 anys: 1 vial

2. Avisar als pares i als serveis d’emergència per traslladar al nen al centre sanitari més proper.

HIPERGLUCEMIA

La hiperglucemia és una crisi causada per nivells de sucre en sang elevats. En els nens amb diabetis tipus 1, es considera alt un valor major de 180 mg/dl.

Causes

 • Menys insulina de la necessària
 • Ingesta excessiva d’hidrats de carboni
 • Malaltia infecciosa
 • Estrès

  Símptomes

  En ocasions no hi ha símptomes.

  Si els valors són majors de 250 mg/dl, els símptomes més freqüents són:

 • Cansament
 • Mal de cap
 • Necessitat d’orinar amb freqüència
 • Sigueu intensa

  Tractament

  1. Administrar suplements d’insulina. Quan la hiperglucemia es perllonga, la falta d’insulina pot derivar en una descomposició metabòlica per cetoacidosis i provocar un estat de coma.

  2. Informar als pares i indicar-los les possibles causes, si es té sospita. Els pares facilitaran al col·legi les pautes a seguir.

  Recomanacions

 • Permetre al nen assentar-se de classe per anar al lavabo perquè pugui beure aigua i orinar.
 • Si apareixen vòmits o dolor abdominal intens, avisar als pares.

Possibles canvis psicosocials

El nen amb diabetis s’enfronta a una malaltia crònica que comporta assumir moltes preses de decisió cada dia. Segons l’edat, el nen és capaç de prendre moltes d’aquestes decisions. Està sotmès a repetits controls de glucosa en sang, a diverses injeccions d’insulina diàries, al seguiment d’un pla d’alimentació equilibrat poc flexible en horaris, i a la pràctica d’exercici de manera controlada per mantenir estables els seus nivells de glucosa en sang. No hem d’oblidar l’amenaça de sofrir hipoglucèmies.

Tot això pot repercutir en l’estat d’ànim del nen. Una mala elaboració del duel enfront de la malaltia, així com una falta de suport li pot provocar una mala acceptació i aparició de conflictes com a irritabilitat, disminució en el rendiment escolar, passivitat, tristesa, falta o poca comunicació, etc.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s