Què és la “lluna de mel”?

El període de lluna de mel, o de remissió parcial, és un període que esdevé al cap de poc del diagnòstic de la diabetis i que es caracteritza per una disminució de les necessitats d’insulina i la facilitat per al control glucèmic.

Durant aquest període l’hemoglobina glicada sol ser menor a 7% i les necessitats d’insulina baixes (<0.5 O/Kg/dia).

Com es produeix?

Immediatament després del diagnòstic de diabetis es necessiten dosis elevades d’insulina. Això ocorre perquè en haver estat el cos sotmès a nivells alts de glucosa en sang durant les setmanes prèvies al diagnòstic no es troba tan sensible a la insulina com fins llavors. Posteriorment, després d’iniciar-se la teràpia amb insulina subcutània, la sensibilitat a la insulina augmenta ràpidament i, després d’una setmana aproximadament, els requeriments d’insulina disminueixen considerablement.

Conforme el nivell de glucosa en sang es va mantenint normal, les cèl·lules beta comencen novament a produir més insulina, la qual cosa permet disminuir les dosis d’insulina subcutània en major mesura, podent entrar-se en la denominada fase de lluna de mel o període de remissió. Aquesta insulina que produeix el mateix pàncrees s’allibera en relació al nivell de glucosa en sang i facilita el control de la glucosa durant aquest període.

02_rondadeluna

 

Per què es produeix?

Es produeix perquè després de l’inici de les injeccions d’insulina, immediatament després del debut, les cèl·lules del pàncrees productores d’insulina que encara sobreviuen i, que fins abans del diagnòstic estaven estressades, són capaços ara d’ajudar al cos a mantenir estable els nivells de glucosa sanguínia amb una petita secreció residual d’insulina.

Pot el cos no necessitar injeccions d’insulina durant aquesta fase?

Aquest fet pot ocórrer, encara que en general es prefereix no eliminar per complet les injeccions d’insulina encara quan les necessitats siguin molt baixes.

Únicament s’eliminen les injeccions d’insulina quan la persona amb diabetis presenta hipoglucèmies amb dosis inferiors a 0.5-1 unitats per dia.

El motiu de no suspendre la injecció d’insulina, és que els estudis semblen indicar que administrar una dosi d’insulina, per molt petita que sigui, contribueix a aconseguir una fase de remissió més llarga.

Quant dura la fase de remissió?

La durada d’aquesta fase és variable. Els requeriments més baixos d’insulina es presenten entre 1-4 mesos després del diagnòstic.

En general, el període de remissió és molt curt en els nens petits i, de fet, els nens menors de 5 anys que han tingut un debut en forma de cetoacidosis gairebé mai arriben a presentar-ho. Per contra es perllonga una mica més en els casos d’adolescents, sent rar que sobrepassi l’any.

En un estudi realitzat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona amb una mostra de més de 100 nens que havien estat diagnosticats recentment de diabetis, es va estimar una durada mitjana del període de remissió de 9 mesos sent excepcional el nombre de casos que van presentar criteris de lluna de mel després de dos anys després del debut.

Ineludiblement el període de lluna de mel o remissió parcial està condemnat a acabar i les necessitats d’insulina es mantindran per a tota la vida (almenys fins que hi hagi una cura per a la diabetis).

Quin interès té el període de remissió o lluna de mel?

El fet de mantenir una petita secreció residual d’insulina contribueix durant un temps a mantenir el bon control glucèmic sense necessitat de tant esforç i, en certa manera, confereix protecció enfront de la cetoacidosi. No obstant això, quan es presenten infeccions o situacions d’estrès els requeriments d’insulina solen augmentar a causa de la secreció d’hormones que pugen la glucosa (cortisol i adrenalina) fent necessari en moltes ocasions ajustar les dosis d’insulina subcutània conseqüentment.

D’altra banda, aquesta fase té també interès científic ja que moltes de les estratègies curatives de la diabetis que estan sent investigades actualment tenen com a objectiu perllongar la supervivència d’aquestes cèl·lules que encara persisteixen funcionals i ajudar al fet que es regenerin.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s