T’has sentit alguna vegada com si simplement ja estàs cansat de la diabetis?

Estàs fart i cansat de fer tot el que has de fer, però asseguis que així i tot el sucre en la teva sang encara està fora de control? Sent com que ja no t’importa més manejar i controlar la diabetis i vols donar-te per vençut? Si qualsevol d’aquestes coses et sona familiar, podries estar experimentant la síndrome de burnout per la diabetis (desgast per la diabetis).

El burnout per la diabetis és un estat en el qual una persona amb diabetis es cansa de portar el control de la seva malaltia, i després simplement la ignora durant un lapse de temps, o encara pitjor, per sempre. Per desgràcia, el burnout per la diabetis és alguna cosa comuna i la majoria de les persones amb diabetis tipus 1 (DM1) ho ha experimentat en algun moment de les seves vides. Després de tot, si un viu amb diabetis tipus 1, un ha d’estar “de guàrdia” 24/7, i per molt que a un li agradaria tenir descansos, això no passa. Les persones que sofreixen el burnout per la diabetis no necessàriament estan deprimides i certament no són mandroses. De fet, gairebé totes les persones amb diabetis, fins i tot les que experimenten el burnout, volguessin poder viure una vida llarga i saludable. Però de vegades la diabetis pot ser aclaparant i la gent pot desgastar-se a causa de tot aquest esforç.

Què és el que passa en realitat quan es té el burnout per la diabetis? Si bé pot ser diferent en cada persona, hi ha alguns signes i símptomes comuns. Aquests són alguns dels quals es poden observar:

  • Sentiments negatius forts (p. ex.: sentir-se aclaparat, enutjat, frustrat) a causa de la diabetis.
  • Sensació  que la diabetis et controla.
  • Aïllament o sentiment de solitud amb la diabetis
  • Evasió d’algunes o totes les activitats per al control de la diabetis i falta de motivació per canviar aquest comportament.

Si vius amb diabetis tipus 1 i t’asseguis desgastat, has de saber que hi ha esperança! La diabetis és un treball dur, i fins que no existeixi una cura, continuarà sent un treball dur. No obstant això, hi ha algunes coses que pots provar que podrien ajudar-te a superar, i fins i tot prevenir, els sentiments de la síndrome de burnout.

nen-cansat

Controla les teves expectatives

Les persones amb diabetis tipus 1 tendeixen a ser molt exigents amb elles mateixes. Esperen molt d’elles mateixes, i quan no compleixen amb les seves pròpies expectatives, pot arribar a ser alguna cosa frustrant. Qualsevol persona que visqui amb diabetis tipus 1 sap que és gairebé impossible fer-ho tot “ben” tot el temps. I encara que es faci tot “bé”, el seu nivell de sucre en la sang pot tenir els seus propis plans i comportar-se de formes eixelebrades. Si s’espera la perfecció i la perfecció és inassolible, és normal que un vulgui donar-se per vençut. En lloc d’això, tracta de ser flexible. Està ben aspirar a la perfecció, però és important que de vegades siguis flexible i no sentir-te malament per qualsevol equivocació que estels. I recorda que, de vegades, quan el sucre en la sang es comporta bojament és part de tenir diabetis.

Fes passos petits

La diabetis pren una gran quantitat d’esforç i de vegades tot pot semblar alguna cosa aclaparant. Quan tot es torna aclaparant, és possible que ni tan sols sàpigues per on començar. En lloc de fer-li enfront d’aquesta gran tasca d’un sol, tracta de dividir-la i de fer passos petits que saps que sí pots dur a terme. Per exemple, pensar que desitges reduir la teva hemoglobina A1c del 8% al 7% pot sonar com una tasca titànica. No obstant això, si aquest fos el teu objectiu, identifica les coses específiques que pots fer avui per aconseguir arribar a aconseguir el teu objectiu. Per exemple, pots comprovar-te el nivell de sucre en la sang almenys 4 vegades al dia i explicar els carbohidrats en cadascuna dels menjars i prendre insulina per cobrir-ho. En fer petits passos pots fer que aconseguir les teves metes sembli molt més assolible.

Aconsegueix suport

Un gran factor pel burnout per la diabetis és sentir que estàs solament en la teva vida amb la diabetis. Amb la diabetis, l’aïllament és un dels majors factors de risc per a la síndrome de burnout. Si asseguis com que ningú entén el que estàs experimentant o que ets l’única persona amb diabetis que se sent d’aquesta manera, la vida amb diabetis pot ser un lloc solitari. Encara que el suport no fa que la diabetis tipus 1 desaparegui, pot fer que sigui més fàcil viure amb ella. Aconseguir el suport, l’estímul i l’empatia dels altres pot ser una part fonamental per mantenir la motivació per portar el control de la diabetis. De vegades, és possible que les persones en la teva vida no sàpiguen què tipus de suport és el que necessites. Sé clar amb aquestes persones sobre el que et seria més útil i sobre el que vols que no facin. Recorda que altres persones amb diabetis tipus 1 també poden ser una gran font de suport. Aquestes són les persones que saben exactament com t’asseguis, perquè en algun moment és probable que s’hagin sentit de la mateixa forma. Si no coneixes a ningú més amb diabetis tipus 1, hi ha recursos que podrien ajudar. Moltes comunitats tenen reunions per a les persones amb diabetis tipus 1 i hi ha una comunitat de la diabetis activa en línia a les xarxes socials.

Si t’haguessis desgastat per la diabetis tipus 1, no estàs sol. Només recorda que moltes persones han superat aquest desgast i són capaços de viure una vida llarga, feliç i saludable amb diabetis tipus 1. Si estàs experimentant la síndrome de burnout per la diabetis i asseguis com si no pots bregar amb ella pel teu compte, és important aconseguir ajuda d’un professional de salut mental que entengui la diabetis. Parla amb la teva endocrinòloga per veure si ell o ella pot recomanar algun a la teva àrea.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s