Què és un coma diabètic?

Un coma diabètic és una complicació de la diabetis que posa en risc la vida i produeix pèrdua de la consciència. Si tens diabetis, els nivells perillosament alts de sucre en sang (hiperglucèmia) o molt baixos (hipoglucèmia) poden provocar-ho.

Qui entra en un coma diabètic, està viu, encara que no pot despertar-se ni respondre voluntàriament a les imatges, els sons o altres tipus d’estímuls. Si no es tracta, pot ser mortal. Si bé les perspectives són alarmants, per sort pots prendre mesures per tractar de prevenir-ho. Comença seguint el pla de tractament per a la diabetis. En general, abans de desenvolupar-ho, experimentaràs signes i símptomes de nivell de sucre en sang alt o baix.

Nivell de sucre en sang alt (hiperglucèmia)

Si el nivell de sucre en sang és massa alt, pots experimentar el següent:
-Augment de la set.
-Necessitat d’orinar sovint.
-Fatiga.
-Nàusees i vòmits.
-Dificultat per respirar.
-Dolor estomacal.
-Alè amb olor fruitera.
-Boca molt seca.
-Batecs del cor ràpids.
-Baix nivell de sucre en sang (hipoglucèmia).

Els signes i símptomes d’un nivell de sucre en sang baix són els següents:
-Tremolors o nerviosisme.
-Ansietat.
-Fatiga.
-Feblesa.
-Sudoració.
-Gana.
-Nàusees.
-Marejos o atordiment.
-Dificultat per parlar.
-Confusió.

Algunes persones, en particular les que han tingut diabetis durant molt temps, desenvolupen una afecció coneguda com a “desconeixement d’hipoglucèmia” que no donarà els signes d’advertiment que assenyalen una reducció en el nivell de sucre en sang.

Si experimentes algun símptoma de nivell de sucre en sang alt o baix, mesura el nivell i segueix el teu pla de tractament per a la diabetis en funció dels resultats del mesurament. Si no comences a sentir-te millor ràpidament o si comences a sentir-te pitjor, flama per rebre ajuda d’emergència.

Quan consultar al metge
Un coma diabètic és una emergència mèdica. Si hi haguessin signes o símptomes d’un nivell de sucre en sang summament alt o baix i creïs que pots perdre el coneixement, flama a algun nombre local d’emergències. Si et trobes amb una persona que té diabetis i va perdre el coneixement, flama per rebre ajuda d’urgència i assegura’t d’informar-lo al personal que la persona inconscient té diabetis. Els valors extrems perllongats del sucre en sang (siguin massa alts o baixos, durant molt temps) poden causar diversos trastorns, i tots ells poden portar al coma diabètic.

Cetoacidosis diabètica. Si les cèl·lules musculars necessiten energia, el cos pot respondre degradant les reserves de greix. Aquest procés genera àcids tòxics coneguts com a “cossos cetònics”. Aquesta condició és més freqüent en persones amb diabetis tipus 1, però també pot afectar els qui tenen diabetis tipus 2 o gestacional. Si no es rep tractament, pot acabar en un coma diabètic.

Síndrome diabètica hiperosmolar. Si el nivell de sucre en sang supera els 600 mil·ligrams per decilitre (mg/dl), o 33,3 mili moles per litre (mmol//L), l’afecció es coneix com a “síndrome diabètica hiperosmolar”. Quan el sucre en sang puja a aquests valors, la sang es posa espessa i viscosa. L’excés de sucre passa de la sang a l’orina, la qual cosa desencadena un procés de filtratge que extreu una quantitat molt important de líquid del cos. Si no es tracta, la síndrome diabètica hiperosmolar pot provocar un coma diabètic i una deshidratació que posa en risc la vida. Aquesta alteració és més freqüent en els adults de mitjana edat i adults majors que tenen diabetis tipus 2.

Hipoglucèmia. El cervell necessita glucosa per funcionar. En casos greus, els nivells baixos de sucre en sang poden provocar desmais. La hipoglucèmia pot ser provocada per un excés d’insulina o la falta d’aliment. Fer exercicis molt enèrgics o beure massa alcohol pot ocasionar el mateix efecte.

Els signes i símptomes depenen de la intensitat de la hipoglucèmia. No obstant això, si fa molt que tens diabetis és possible que ja no tinguis els signes d’alerta primerencs (per exemple, gana, tremolor i sudoració) i que solament tinguis símptomes quan el sucre en sang arriba a valors perillosament baixos. Aquesta situació es diu “insensibilitat a la hipoglucèmia”.

Si tens diabetis tipus 1, corres més risc de tenir un coma diabètic per les següents causes:
-Sota nivell de sucre en sang (hipoglucèmia).
-Cetoacidosis diabètica.

Si tens diabetis tipus 2, en general, corres més risc de tenir un coma diabètic per les següents causes:
-Síndrome diabètica hiperosmolar, en particular, si ets una persona de mitjana edat o major.

coma

Problemes amb l’administració de la insulina. Si uses una bomba d’insulina, has de controlar el nivell de sucre en sang freqüentment. Una de les raons és que un plec en el tub de la bomba pot suspendre l’administració de la substància íntegrament sense que t’adonis. Fins a les bombes que no tenen tubs, de vegades, poden tenir problemes que fan que l’administració d’insulina es detingui. La falta d’insulina pot causar cetoacidosis diabètica de forma ràpida si tens diabetis tipus 1.

Una malaltia, un traumatisme o una cirurgia. Quan estàs malalt o sofreixes una lesió, el nivell de sucre en sang tendeix a augmentar, de vegades, en forma radical. Això pot causar cetoacidosis diabètica si tens diabetis tipus 1 i no augmentes la dosi d’insulina per compensar la seva manca. Altres malalties, com una insuficiència cardíaca congestiva o una malaltia renal, poden augmentar el risc de tenir síndrome diabètica hiperosmolar.

Diabetis mal controlada. Si no controles el teu nivell de sucre en sang correctament o si no prens els medicaments segons l’indicat, correràs un major risc de tenir complicacions a llarg termini i un coma diabètic.

Ometre l’administració de la insulina a propòsit. De vegades, les persones que tenen diabetis i que a més pateixen un trastorn de l’alimentació decideixen no administrar-se la insulina com l’hi van indicar en l’afany de perdre pes. Aquesta és una pràctica perillosa que posa en risc la vida i que augmenta el risc de tenir un coma diabètic.

Consumir alcohol. Les begudes alcohòliques poden generar efectes impredictibles en el nivell de sucre en sang; de vegades, fa que aquest disminueixi un o l’endemà passat del seu consum. Això pot augmentar el risc de tenir una coma diabètic per hipoglucèmia.

Ús de drogues il·legals. Les drogues il·legals, com la cocaïna o l’èxtasi, poden augmentar el risc de tenir un nivell de sucre en sang molt alt i un coma diabètic.

Si no l’hi tracta, un coma diabètic pot produir el següent:
-Dany cerebral permanent.
-Mort.

Tingues present aquests consells:
Compleix amb el teu pla de menjars. Respectar els menjars o ingerir snacks en forma regular pot ajudar a controlar el nivell de sucre en sang.

Vigila el teu nivell de sucre en sang. Les anàlisis freqüents del sucre en sang poden indicar-te si estàs mantenint les xifres adequades dins els límits proposats, a més d’alertar-te sobre els nivells perillosos, alts o baixos. Controla’t amb més freqüència si vas fer exercici, perquè l’activitat física pot fer que el nivell de sucre en sang baixi, sobretot si no practiques amb regularitat.
Pren els medicaments com et van indicar. Digues-li al metge si tens episodis freqüents de nivells de sucre en sang alts o baixos. És possible que hagi d’ajustar la dosi o el moment de prendre els medicaments.

Prepara un pla per a un dia que estiguis malalt. La malaltia pot fer pujar el sucre en sang de manera inesperada. Abans que t’emmalalteixis, parla amb el teu metge sobre quin és la millor forma de controlar aquest augment del sucre en sang.

Beu alcohol amb cautela. A causa que l’alcohol pot tenir un efecte impredictible en el sucre en sang, assegura’t de menjar un snack o alguna cosa abans de beure, si és que decideixes fer-ho.
Informa als teus éssers estimats, amics i companys de treball. Ensenya a les persones properes com reconèixer els signes i símptomes primerencs dels valors extrems del sucre en sang, i com administrar una injecció de glucagó. Si és necessari, algú hauria de cridar al servei d’urgències en cas que et desmaïs.

Usa un braçalet o collaret d’identificació mèdica. Si estàs inconscient, la identificació pot brindar informació valuosa als teus amics, companys de treball i altres persones; fins i tot per al personal d’urgències mèdiques

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s