Diabetis i dies de malaltia en nens i adolescents

Les infeccions comunes com els refredats o les gastroenteritis són relativament freqüents en nens i adolescents en edat escolar. Es tracta d’un procés natural, ja que durant els primers anys de la vida, el cos humà entra en contacte progressivament amb diferents agents infecciosos i així progressivament es va constituint la protecció que el sistema immune ens ofereix.

D’una banda, durant una infecció el cos humà necessita produir hormones que ens ajuden a combatre la infecció però que tenen la contraprestació que augmenten la glucosa en sang. Com a conseqüència, durant els dies de malaltia existeix gairebé sempre un augment de les necessitats d’insulina.

D’altra banda, és freqüent que determinades malalties infeccioses condicionin vòmits, diarrees i rebuig de l’alimentació i la tendència al fet que pugui disminuir la glucèmia.

1. Mai ometre la insulina

Les persones amb diabetis no poden viure sense insulina. Durant els dies de malaltia a més les necessitats d’insulina solen estar incrementades. Si la ingesta disminueix, és possible que sigui necessari administrar solament la insulina basal. En el cas de febre, s’estima que les necessitats d’insulina poden augmentar fins a un 80%.

En nens amb bomba d’insulina aquest factor pot ser fàcilment manejat amb augments de les basals temporals. En nens amb múltiples dosis d’insulina, el més útil pot ser mantenir la mateixa dosi o augmentar-la lleugerament i ajustar els bolus en funció de la ingesta.

En cas de glucèmia per sobre dels objectius recomanats pot ser necessària l’administració de correccions freqüents amb insulina d’acció ràpida segons el factor de sensibilitat que l’equip de diabetis del seu fill hagi recomanat. Convé consultar a l’equip sanitari sobre aquest tema.

2. Hidratació freqüent

La deshidratació pot complicar l’estat metabòlic dels nens amb diabetis que estan patint una malaltia infecciosa, especialment quan la glucèmia és alta i apareixen cossos cetònics, per la qual cosa és convenient mantenir una bona hidratació. En aquest sentit el més recomanable solen ser les solucions de rehidratació oral disponibles en farmàcies quan la glucèmia està alta. En el cas que la glucèmia descendeixi poden ser necessàries solucions ensucrades (Aquarius, Coca-cola,…).

3. Cossos cetònics

S’han de mesurar els cossos cetònics si la glucèmia sobrepassa els 250 mg/dl de forma mantinguda. El mesurament de cossos cetònics pot fer-se en orina o en sang mitjançant l’ús de determinats mesuradors especials. Recomanem consultar a l’equip sanitari sobre el mesurament de cossos cetònics.

4. Medicaments

Les persones amb diabetis poden consumir medicaments per tractar les infeccions igual que les persones que no tenen diabetis. És important parar esment als excipients dels medicaments, ja que alguns contenen glucosa o sacarosa (no obstant això, en aquest cas és més probable que augmenti la glucèmia per la mateixa infecció que per les petites quantitats de sucre que contenen els fàrmacs).

5. Minidosis de glucagó

Quan la ingesta està compromesa (vòmits) i es produeix una hipoglucèmia, una forma de tractar aquesta hipoglucèmia pot ser mitjançant minidosi de glucagó. Es tracta d’administrar cada 15 minuts petites dosis de glucagó a través d’una xeringa perquè ajudin a mantenir la glucèmia. Per a això, el glucagó ha de reconstituir-se seguint les instruccions del medicament i administrar en una xeringa convencional (de les quals s’utilitzen per administrar insulina) les unitats corresponents en funció de l’edat del nen:

  • nens menors de 2 anys: 2 unitats
  • nens de 2 a 6 anys: 1 unitat per any
  • nens majors de 15 anys: 15 unitats

6. Hospital

Davant una mala evolució, vòmits incoercibles, empitjorament de l’estat general o aparició de signes de cetoacidosis diabètica (vòmits, dolor abdominal, deshidratació, hiperventilació, somnolència,…) s’ha de portar al nen al seu hospital de referència.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s