Per què no s’ha de fer exercici amb les cetones positives?

En una persona amb diabetis tipus 1, tenir hiperglucemia i cetones és senyal que necessita administrar-se insulina immediatament. Realitzar exercici en aquest moment va a provocar que l’organisme utilitzi grassa i produeixi més cetones.

 

 

esporticetona
T’expliquem el perquè

Havent dinat, la glucosa dels aliments s’absorbeix i pansa de l’intestí a la sang, per poder ser utilitzada com a combustible i produir energia. Perquè això sigui possible, primer la glucosa ha d’entrar en les cèl·lules de l’organisme gràcies a l’acció de la insulina. Aquesta hormona actua com una clau que obre la porta de les cèl·lules i deixa que entre la glucosa en el seu interior.

Una vegada en les cèl·lules, la glucosa es transforma i allibera energia, la qual cosa suposa un procés vital perquè el nostre cos treballi de forma adequada. Una part de la glucosa que s’ingereix no entra immediatament en la cèl·lula, sinó que s’emmagatzema en el fetge i en els músculs en forma de glucogen, per ser usada més endavant.

A més de la glucosa, els greixos es digereixen en l’estómac i es transformen en àcids grassos. Aquests són absorbits en el torrent sanguini i s’emmagatzemen en l’organisme.
Què succeeix mentre fem exercici?

Quan realitzem exercici els nostres músculs utilitzen com a primer combustible la glucosa dels seus propis dipòsits (glucogen del múscul) i, després, la glucosa dels dipòsits del fetge. No obstant això, si no hi ha suficient insulina la glucosa no pot entrar en les cèl·lules i l’organisme busca altres fonts alternatives de combustible per ajudar a alimentar als músculs: els àcids grassos lliures.

Com a resultat de la combustió dels greixos es produeixen els cossos cetónicos o cetones. La presència de cetones en sang (cetonemia) o en orina (cetonuria) indica que les cèl·lules estan famolenques a causa d’una deficiència d’insulina o quan es realitza un dejuni perllongat.

Quan no hi ha suficient insulina en el cos, la glucosa s’acumula en la sang perquè no pot entrar en les cèl·lules. Això provoca una glucèmia alta amb cetones positives que pot portar a deshidratació i donar lloc a una cetoacidosis diabètica, una condició que posa en perill la vida i comporta una emergència mèdica.
Què has de fer si les cetones són positives?

Si una persona amb diabetis tipus 1 va a fer exercici i la seva glucèmia es troba per sobre de 250-290 mg/dl i les cetones són positives significa que no hi ha suficient insulina en el cos. En aquesta situació és necessari:

  • Administrar una dosi addicional d’insulina ràpida.
  • Beure molta aigua.
  • Abstenir-se de realitzar exercici.
  • Realitzar controls de glucèmia freqüents (cada 1-2 hores) fins que el nivell de glucosa en sang hagi disminuït.

Recorda: les cetones es produeixen en situacions de baixa insulinización, ja sigui per mal control mantingut al llarg del temps o a causa d’una malaltia intercurrente, per exemple, gastroenteritis, otitis, amigdalitis, etc.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s