Índex glucèmic: per què no és el mateix menjar una fruita que beure un suc de fruita?

L’índex glucèmic (IG) és la capacitat d’un aliment ric en hidrats de carboni per augmentar la glucèmia. Per establir els valors de l’índex glucèmic es pren com a referència l’efecte de la glucosa en sang, que s’estableix que té un índex glucèmic de 100, i es compara la resta d’aliments amb ella.

Els valors de l’índex glucémic es classifiquen en tres categories:

  • índex glucèmic alt: per a un índex glucèmic de més de 70,
  • índex glucèmic mitjà: per a un índex glucèmic entre 56 i 69,
  • índex glucèmic baix: per a un índex glucèmic menor o igual a 55

Com més alt sigui l’índex glucèmic d’un aliment més ràpid augmentarà la glucèmia després de la seva ingesta; el que comunament es diu en diabetis “farà un pic de glucèmia més alt”.

Habitualment, es considera que prendre un suc de fruita és saludable i equivalent a prendre una fruita sencera, però en realitat no són equivalents nutricionalment i els seus efectes sobre els nivells de glucèmia són també molt diferents.

suc-taronja_0

Quins factors determinen l’índex glucèmic d’un aliment?

Per exemple, l’índex glucèmic de la taronja, és de 35 (és a dir, baix), mentre que l’índex glucèmic d’un suc de taronja  sigui natural o espremut és de 65 (és a dir alt). Això és a causa que l’índex glucèmic d’un aliment depèn de diversos factors com:

  • la presència de fibra,
  • la consistència de l’aliment (sòlida o líquida),
  • la combinació amb altres aliments que contenen grassa, proteïna o fibra.

La fibra present en la fruita sencera retarda el pas dels sucres al sistema digestiu, retardant l’increment de la glucèmia. Es pot observar el mateix efecte quan la fruita és consumida en un menjar. El fet de barrejar la fruita amb un menjar que contingui altres aliments com la carn, peix, verdures, formatge o oli d’oliva, per exemple, allargarà la durada de la digestió, i en conseqüència el temps d’absorció dels sucres en l’intestí.

En el cas del suc de fruita, l’absència de fibra i la consistència líquida acceleren el procés de digestió i absorció en l’intestí, ocasionant una ràpida elevació de la glucèmia. A més, el consum excessiu de suc de fruita pot produir càries i es relaciona amb l’obesitat infantil.

Per aquest motiu, els sucs de fruites només haurien de consumir-se en cas d’hipoglucèmia, i la fruita sencera hauria de ser l’opció per a postres de menjars principals i berenars.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s