Diabetis i adolescència, com pot afectar el canvi hormonal?

Diabetis i adolescència pot ocasionar un difícil còctel.
La pubertat és una etapa complicada en la vida de les persones, en la qual es produeixen importants canvis hormonals, psíquics i socials. Aquests canvis van a influir en el control de la diabetis.

Els hormonals afecten els nivells de glucosa, en augmentar la seva producció  i/o disminuir el seu consum, modificant els requeriments d’insulina. Els canvis hormonals també poden produir canvis en l’actitud de l’adolescent davant determinades situacions quotidianes, alterant el control de la diabetis. En aquesta etapa de la vida, els pares deixen de ser el model a seguir per passar a ser-ho el “grup”, és a dir la resta dels adolescents. Per l’amplitud del tema, en aquest article ens limitarem a comentar els principals canvis hormonals que es produeixen durant el desenvolupament de la pubertat i com  aquest influeixen en la glucèmia i en els requeriments d’insulina.

L’hormona del creixement produeix una clara resistència a la insulina

Durant la pubertat es produeixen múltiples canvis hormonals, sent els més rellevants els relacionats amb l’hormona de creixement, els corticoides i les hormones sexuals. Un dels canvis hormonals que major repercusió té en el control o descontrol de la glucèmia són els relacionats amb l’hormona de creixement. Aquesta hormona no tota afecta el creixement sinó que també produeix una resistència a la insulina, és a dir que a mesura que s’incrementen els nivells plasmatics d’hormona de creixement, en paral·lel es produeix un augment en els requeriments d’insulina. L’hormona del creixement produeix una resistència a la insulina. En incrementar els nivells plasmatics d’hormona es requereix d’ insulina. No obstant això la secreción d’hormona de creixement presenta unes característiques especials, com són el fet que no es produeix de forma contínua sinó que la seva secreció té lloc en forma de pics, és a dir que en un moment determinat els nivells d’hormona de creixement poden ser molt baixos i als pocs minuts passar a ser molt alts. També convé destacar que els becs d’hormona de creixement són especialment abundants de matinada i en les primeres hores del matí.

Com van a repercutir aquests canvis en el control de la glucèmia?

Davant uns mateixos nivells plasmàtics d’insulina, un augment en els nivells plasmàtics d’hormona de creixement produiria una elevació de la glucosa plasmàtica. El fet que l’hormona de creixement presenta els seus nivells més elevats durant la matinada i a primeres hores del matí provoca que les persones amb diabetis presentin hiperglucemies al matí. Els nivells d’hormona de creixement varien molt, donant lloc al fet que uns dies s’aixequin amb glucèmies altes i uns altres amb glucèmies normals o fins i tot baixes, això succeiria els dies on els nivells d’hormona de creixement siguin baixos. Aquestes oscil·lacions matutinas de la glucèmia són molt difícils de controlar, arribant a produir un cert neguit en l’adolescent, al versi incapaç de controlar la glucèmia malgrat realitzar múltiples esforços. És important que l’adolescent sàpiga que és un efecte transitori i que passada la pubertat els efectes de l’hormona de creixement són més lleus.

Els corticoides són altres hormones amb efectes hiperglucemiantes (produeixen resistència a la insuina, així com un augment en la producció hepàtica de glucosa) que també augmenten durant l’adolescència. Igual que succeïa amb l’hormona de creixement els nivells plasmàtics de corticoides varien al llarg del dia, si bé en aquest cas no ho fan en forma de pics, sinó seguint un ritme circadiano, on els nivells són més elevats durant la matinada i primeres hores del matí i presenten els seus nivells més baixos a la tarda i primeres hores de la nit. Aquest fenomen també està relacionat amb les hiperglucemias que tendeixen a produir-se en les primeres hores del matí en els pacients amb diabetis.

En resum podem veure que durant les primeres hores del matí tenen lloc una sèrie de canvis hormonals que afavoreixen la hiperglucemia, el fet que aquests canvis siguin irregulars, és a dir que un dia a una hora determinada puguem tenir uns nivells d’hormona de creixement de 30 ng/ml i de cortisol de 20 μg/dl , mentre que l’endemà els nivells d’hormona de creixement poden ser de 3 ng/ml i els de cortisol de 10 μg/dl, per posar un exemple, donarà lloc al fet que un dia el pacient s’aixequi amb una glucèmia de 300 mg/dl i el següent amb 80 mg/dl. Davant una situació d’aquestes característiques poc podem fer, tal vegada els més important és conèixer que aquests efectes són temporals i que amb el pas de la pubertat tendeixen a desaparèixer o disminuir, sent molt més lleus en l’edat adulta.

 

diabetesjovent

És més freqüent que apareguin hiperglucemias abans de la menstruació, a causa de l’augment de progesterona

Les hormones sexuals també poden afectar els nivells plasmàtics de glucosa, encara que en aquest cas els seus efectes no són tan directes sobre el metabolisme de la glucosa com en els canvis d’humor. Els canvis d’humor, la rebel·lia permanent que solen presentar alguns adolescents, són en part deguts a la presència d’hormones sexuals i són els responsables d’algunes de les oscil·lacions en els nivells de glucosa que presenten dits adolescents. En el cas de les nenes i ja en fases més avançades de l’adolescència, els canvis cíclics de les hormones sexuals poden afectar la glucèmia, especialment abans de la menstruació, quan els nivells de progesterona són molt alts, donant lloc a resistència a la insulina i hiperglucemia. Per això en moltes adolescents els dies previs a la menstruació cal augmentar la dosi d’insulina, això és relativament senzill en aquelles dones amb menstruacions molt regulars, però pot ser més complicada en aquelles amb cicles més irregulars.

En resum, en aquestes línies hem intentat posar de manifest com els canvis hormonals associats al desenvolupament de l’adolescència poden afectar els nivells plasmàtics de glucosa, també hem mostrat que per la forma cíclica, circadiana i/o pulsátil que té els nivells en sang d’aquestes hormones fan difícil controlar els seus efectes sobre els nivells de glucosa en sang. Afortunadament, en la vida de les persones, la pubertat és un espai de temps, sent-ho també alguns dels esmentats canvis hormonals.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s