Per què és important injectar-se la insulina abans dels menjars

Per evitar episodis de hiperglucemia, els nens amb diabetis tipus 1 han d’administrar-se insulina abans de menjar. Ja que aquesta triga a fer efecte entre 10 i 20 minutos, és recomanable injectar-se la insulina com a mínim 15 minuts abans de cada menjar.

Si injectéssim la insulina després d’un menjar, quan el sucre (hidrats de carboni) digerit anés transportat a la sang, la insulina encara no hauria tingut temps de repartir aquesta glucosa i quedaria concentrada en la sang, la qual cosa provocaria una hiperglucemia.

No obstant això, algunes vegades, ens podem trobar amb situacions especials en les quals té sentit administrar la insulina durant o després d’un menjar.

mesa-llena-de-alimentos-pixabay-580-435

 Cinc situacions excepcionals en les quals es pot administrar la insulina durant o havent dinat
  1. Si els nivells de sucre en sang són baixos abans del menjar. En aquesta situació podem administrar insulina ràpida just abans de començar a menjar, durant el menjar o just en acabar. Ajudarem així al fet que els nivells de glucosa en sang siguin òptims (normoglucemia) abans que la insulina hagi començat a fer efecte.
  2. En cas de malaltia i si existeix el dubte sobre si es va a menjar o acabar el menjar. Si s’ha menjat alguna cosa, serà necessari injectar-se la insulina que correspongui a la quantitat de menjar ingerit. Si no s’ha menjat gens i el control de glucèmia és correcte, no caldrà administrar-se insulina, però si abans del menjar es detectava hiperglucemia, caldrà injectar suplements d’insulina per corregir aquesta hiperglucemia i 0 unitats d’insulina a l’hora del menjar.
  3. Si el nen no és un bon menjador. Si s’ha administrat insulina ràpida segons els hidrats de carboni que es van a ingerir i el nen no vol menjar o no pot acabar-se tot el menjar, existeix el risc de presentar una hipoglucèmia. Per evitar-ho es pot administrar la quantitat d’insulina corresponent al menjar ingerit, poc abans de finalitzar el menjar o gens més acabar de menjar.
  4. Si anem a un restaurant i existeix l’opció de no saber quant trigaran a portar el menjar o és possible que no li agradi al nen. En aquests casos és millor injectar la insulina durant el menjar o tan aviat com s’acabi de menjar.
  5. Si s’ha acabat de menjar i el nen s’ha oblidat d’administrar-se la insulina. S’ha d’injectar insulina ràpida segons la ingesta, just en acabar de menjar i no caldrà esperar al següent menjar per a la seva administració.

Evitar les hiperglucemias post-menjar
Cal recalcar que administrar-se insulina després d’un menjar sense una raó mèdica o motiu especial no és recomanable ja que provoca hiperglucemias post menjar. Això provoca un empitjorament del control metabòlic i un major risc de presentar complicacions de la diabetis a llarg termini.

Per evitar aquestes complicacions, les persones amb diabetis han d’estar atentes per intentar que els seus nivells de sucre en sang estiguin dins de l’objectiu glucémico idoni, pactat amb l’equip sanitari.

Les excursions de hiperglucemia post menjar sorgeixen freqüentment com a conseqüència de l’administració d’insulina durant o després d’un menjar. Per això, no oblidis administrar-te la insulina ràpida abans de menjar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s