Activitats en família per reduir l’estrès dels nens amb diabetis

Qualsevol situació que exigeixi canvis pot tenir un impacte enorme en els sentiments de seguretat i confiança dels nens. Així, el teu fill pot sentir-se amenaçat i impotent davant els canvis que la diabetis imposa a la seva vida.

No obstant això, tu pots ajudar-li a respondre davant l’estrès de forma saludable.

Per començar, és important que els nens aprenguin a reconèixer els seus pensaments i com aquests tenen a veure amb les seves emocions i comportaments. Els pensaments negatius, exigents i els que anticipen mals resultats, produeixen ansietat. En aquesta il·lustració s’il·lustra, a manera d’exemple, aquesta relació entre pensaments negatius, emocions i comportaments:

infografia_estres_es2

Per ajudar als nens que senten ansietat davant la diabetis hem de detectar amb cura i respecte el que ells saben i pensen.

Quatre activitats que poden ajudar a manejar l’estrès associat a la diabetis

Pots ajudar al teu fill a localitzar els seus pensaments negatius i exigents, perquè pugui discutir-los, desprendre’s d’ells i facilitar que aflorin les actituds positives realitzant en família les següents activitats:

1. Fer una llista amb les característiques positives.

Escriure en un paper allò que se li dóna bé al teu fill i després llegir-la en veu alta. Després d’escoltar-li pots fins i tot afegir alguna qualitat que no hagi esmentat.

2. Transformar els pensaments negatius en positius.

Assenyalar aquelles paraules que expressin sentiments negatius i/o exigències, anotar-les i canviar-les per altres més positives. Per exemple:

  • No puc / Moltes vegades sí que puc.
  • Vull que facis això / M’agradaria que fessis això.
  • Sempre arribem tard / Alguna vegada arribem tard.
  • Hauria de fer / M’agradaria fer.
  • Mai ho aconseguiré / Vaig a intentar-ho una altra vegada.

3. Anotar les expressions negatives més freqüents.

Prendre una d’elles, escriure-la amb lletra gran, buscar amb el teu fill el seu concepte contrari i recordar-li quan la digui que provi a usar la que havia triat com a positiva.

Es pot escriure la frase negativa en una cartolina i en una altra la seva contrària, després tirar a la paperera la negativa i quedar-se amb la positiva. Després de cert temps de pràctica, agafar una altra frase negativa i repetir el procés. Aquest exercici té com a finalitat fer veure al teu fill que són els seus pensaments negatius els que li posen de mal humor, i que pot discutir amb ells. Pots observar al costat d’ell si els seus pensaments positius li fan sentir-se millor. Reforça el seu esforç, manifestant alegria, fent-li una abraçada, etc.

4. Aprendre a expressar gratitud.

Pots fomentar el pensament positiu en el teu fill fent-li expressar gratitud regularment. Això pot ajudar a reduir les perspectives negatives sobre els esdeveniments en les seves vides. Una pràctica comuna és establir un temps cada setmana perquè la família sencera expressi gratitud. Cada membre de la família pot parlar del que estigui agraït aquesta setmana.
Els nens aprenen per observació

Recorda que els pares són un exemple per als fills. Davant les situacions estresants o negatives, és convenient que els pares donin un gir positiu a la situació enfront dels seus fills, perquè ells aprenguin també.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s