Diabetis i alcohol: el que cal saber abans de sortir de festa

adolescentes-bebiendo-alcohol-580

Qualsevol noi o noia amb diabetis ha de tenir una vida el més normalitzada possible i això, arribada una edat, significa “sortir de festa”. És fàcil que en aquestes sortides nocturnes els adolescents entrin en contacte amb les begudes alcohòliques, encara que en general la seva venda estigui prohibida als menors de divuit anys. Per això, tota persona amb diabetis hauria de conèixer els riscos de la seva ingesta i alguns consells útils.

L’alcohol s’absorbeix i metaboliza en el fetge. Allí, entorpeix la capacitat que té aquest òrgan per transformar el glucogen en glucosa llesta per usar. La impossibilitat de passar de glucogen a glucosa provoca un descens ràpid de la glucèmia. Així doncs, el principal risc de la ingesta d’alcohol en una persona amb diabetis és sofrir una hipoglucèmia. Si a més, la persona fa exercici, com ballar, el risc augmenta.

D’altra banda, les hipoglucèmies produïdes per consum d’alcohol no es corregeixen amb glucagó, per la qual cosa l’única solució és menjar i aportar sucre.

Un tercer punt important és que sempre existeix el risc d’hipoglucèmia tardana. Aquestes hipoglucèmies tardanes poden aparèixer fins a 36 hores després d’haver begut, i poden ser moderades o intenses en persones que han menjat poc o gens.

Finalment, és important conèixer que la ingesta d’alcohol entorpeix la percepció de la hipoglucèmia. Pot ser que el noi amb diabetis no noti que està tenint una baixada de sucre. A més, els símptomes de la hipoglucèmia poden ser similars als de la borratxera, amb el que l’adolescent pot notar símptomes que atribueixi a aquest efecte de l’alcohol i que es deguin en realitat a una baixada de sucre.

alcohol-diabetes

10 consells sobre el consum de begudes alcohòliques a recordar

 • Mai cal beure alcohol si la diabetis està descompensada, perquè agreujarà la situació.
 • Mai cal beure amb l’estómac buit. Sempre cal menjar alguna cosa quan es consumeix alcohol.
 • És millor prendre begudes amb menor graduació alcohòlica i beure lentament perquè el nivell d’alcohol s’elevi a poc a poc i no interfereixi tant en la nostra capacitat per detectar hipoglucèmies. Només es pot beure si es fa amb moderació.
 • En les combinacions de begudes (cubatas) no s’ha d’usar gens que sigui light, millor begudes que continguin sucre.
 • Cal evitar les begudes que tenen un alt contingut en sucre com a vi dolç o licors. Les cerveses baixes en sucre solen tenir més alcohol i les cerveses de poca graduació solen tenir més sucre.
 • Si és possible és millor preparar un mateix la beguda per estar segur del que porta.
 • S’han de realitzar controls de glucèmia amb més freqüència.
 • Cal comprovar la glucèmia abans de ficar-se al llit i, encara que estigui alta, menjar alguna cosa que contingui hidrats de carboni per prevenir la hipoglucèmia dormint.
 • S’ha de controlar la glucèmia fins i tot diverses hores després d’haver begut.
 • És convenient portar sempre alguna identificació de la diabetis (polsera, targeta…). Els amics de l’adolescent amb diabetis haurien de saber que té aquesta malaltia i què han de fer en cas d’hipoglucèmia greu.

  Sortir i passar-li-ho ben no hauria d’anar lligat obligatòriament al consum d’alcohol. El consum de begudes alcohòliques de forma desordenada i abusiva es desaconsella a tothom, però la persona amb diabetis ha de tenir més cuidat encara. Amb informació i sent responsable és possible sortir i gaudir tant com la resta.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s