Diabetis i adolescència

adolescente-diabetica-870x435

 En ocasions t’hauràs preguntat si tenir diabetis et fa ser diferent als altres, si hi ha determinats aspectes de la teva vida que et fan ser diferent pel fet de conviure amb la diabetis… Aquesta sensació és normal! Quan ens fem majors, és lògic sentir-nos diferents a les persones que ens envolten: els nostres amics, els nostres companys de col·legi, d’institut,…
D’altra banda, el fet de tenir diabetis pot condicionar-nos encara més aquest sentiment de diferenciació amb la resta de persones i és normal que et preguntis si vas a estar limitat per realitzar algunes activitats o hi ha determinats aspectes de la teva vida que seran diferents només pel fet de tenir diabetis. En aquest sentit conèixer aquests aspectes específics de la diabetis pot ajudar-te a sobrellevar millor aquests sentiments i fer que el control de la teva diabetis en aquests anys pugui ser suportable.

Per començar, hem de dir-te que és molt difícil donar una edat precisa en la qual es comença a ser adult, ja que d’una forma o una altra tots portem una mica de la nostra infantesa i adolescència al llarg de tota la nostra vida. Legalment, a Espanya, s’és adult a partir dels 18 anys encara que aquesta edat pot canviar en relació al país en el qual vives.

Una etapa de canvis

L’adolescència és una etapa de transició entre la infantesa i l’època adulta. En aquesta època es produeixen una sèrie de canvis que poden afectar d’una forma o una altra a la teva diabetis.

Existeixen òbviament una sèrie de canvis biològics a nivell del nostre cos, que et converteixen en una persona adulta. A nivell biològic comencen a alliberar-se hormones (fonamentalment hormona de creixement i esteroides sexuals) que poden condicionar una resistència a la insulina i per això és normal que en aquest període de la vida el teu cos requereixi més insulina que abans. De vegades pot ocórrer que per efecte de les hormones sexuals la composició corporal canviï i notis modificacions en relació al teu pes i a la distribució del greix, la qual cosa pot condicionar que et vegis molt diferent.
D’altra banda, l’impacte que el mal control de la diabetis pot tenir per al desenvolupament de complicacions futures no desapareix en l’adolescència, i és més, alguns estudis han suggerit que el mal control durant aquesta època exerceix una influència fins i tot major per al desenvolupament d’aquestes complicacions que en altres etapes de la vida. És per això que, a pesar que notis que en aquesta època et costa molt controlar la diabetis, és important no desistir en els esforços per aconseguir un bon control malgrat les dificultats.

A nivell psicològic també es produeixen canvis en el teu cos. Això és així perquè t’estàs fent major i et trobes en una etapa de redefinir els teus gustos, les teves aficions, la relació amb els teus pares, amb els teus companys,… i de començar, d’una forma o una altra, a pensar en el teu futur.

Alguns d’aquests aspectes es veuen clarament influenciats per la teva diabetis i és per això que des de la Fundació per a la Diabetis volem fer un petit recorregut per ells perquè si has d’enfrontar-te a alguna d’aquestes situacions l’impacte per al control de la teva diabetis sigui el mínim possible.

1. Estudis i època d’exàmens
És normal que durant l’època d’exàmens tendeixis a constatar que els teus nivells de sucre estan més alts. Això és així perquè sobretot en èpoques de molta càrrega de treball l’estrès fa que s’alliberin una sèrie d’hormones que pugen el sucre. Aquest aspecte a més se sol agreujar si durant aquesta època deixes de fer esport o si per l’ansietat de la situació tendeixes a menjar de forma impulsiva.

El dia de l’examen és probable que per la tensió i els nervis et pugui pujar encara més el sucre. En aquest sentit has de saber que els nivells molt alts de sucre (>250 mg/dl) poden fer que el teu rendiment intel·lectual es ressenti i els resultats del teu examen siguin pitjors.

Molts adolescents ens expliquen que tenen por a tenir una hipoglucèmia el dia de l’examen i tendeixen a ingerir carbohidrats a l’excés abans del mateix per evitar-la. Donat aquest aspecte que referim, et recomanem que intentis mantenir nivells només lleugerament per sobre de l’objectiu (p. ej 120-160 mg/dl) quan vagis a realitzar l’examen. Això ajudarà al fet que et puguis desembolicar millor en el mateix. Monitorizar la teva glucèmia de forma freqüent o consultar el teu sistema de monitoratge continu t’ajudarà a prendre decisions més precises quant al maneig de la teva diabetis.

Finalment, per als períodes de molta càrrega de treball, et recomanem fer una mica d’exercici físic suau que et relaxi i ajudi a disminuir la glucèmia.

2. Sortides nocturnes

És probable que a diferència d’abans comencis a sortir alguna nit de finalització de setmana. Això pot alterar la rutina de la teva diabetis sobretot pel que fa a horaris. En aquest sentit si utilitzes una insulina basal que et cobreixi ben la nit el més probable és que puguis aixecar-te al matí sense que notis un augment en els teus nivells de glucosa en despertar.

És important que consultis al teu equip de diabetis en aquestes situacions perquè pugui ajudar-te a ajustar el teu esquema i les dosis d’insulina del mateix. En general, amb la bomba d’insulina no hauries de tenir problema tampoc per aixecar-te una mica més tard. Has de tenir en compte que moltes vegades si has estat ballant o caminant durant la nit per desplaçar-te d’un lloc a un altre pot ser necessari que abans d’anar a dormir et faci mancada alguna aportació extra d’hidrats de carboni d’absorció lenta (pa, galeta,…). D’altra banda si l’endemà t’aixeques una mica més tard, és probable que només realitzis un desdejuni que s’ajunti amb el menjar, la qual cosa has de tenir-ho en compte a l’hora de calcular la teva dosi d’insulina.

3. Tabac

Fumar no és saludable. Fumar augmenta substancialment el risc de desenvolupar càncer de pulmó, bronquitis crònica i malalties cardiovasculars. En el cas de la diabetis, els riscos són acumulatius perquè la diabetis de per si mateix ja comporta un risc augmentat de malaltia isquémica com l’infart de miocardi o l’accident cerebrovascular. Estudis en adults han mostrat que la mortalitat en una persona amb diabetis que fuma és el doble que el d’una persona amb diabetis que no fuma. Diferents estudis científics mostren a més que en les persones amb diabetis fumar augmenta el risc d’insuficiència renal, de dany visual, així com aparició d’úlceres en els peus i amputacions.

D’altra banda, el fet de deixar de fumar redueix aquests riscos de forma considerable. però com deixar de fumar? La forma més fàcil és no començar mai. Molts fumadors van començar en la seva adolescència o joventut. És difícil resistir la pressió del teu grup d’amics, però aconseguir-ho pot afegir-te molts any.

 •  4. Alcohol

  Beure alcohol no està prohibit de forma absoluta per a les persones que tenen diabetis. No obstant això és important conèixer com actua l’alcohol en el cos i saber com interacciona amb el control de la diabetis, així com aprendre a beure-ho amb prudència sense arribar a estats d’embriaguesa o borratxera.

  Alguns aspectes importants a destacar són:

 • Si estàs borratxo, no podries pensar amb claredat i la teva diabetis requereix que prenguis decisions important perquè estiguis ben (decidir dosis d’insulina, reconèixer si no et trobes bé per una hipoglucèmia o perquè has omès la teva insulina,…). Per tant, beu amb molta moderació i para de beure abans que t’emborratxis.
 • L’alcohol impedeix que el teu fetge produeixi glucosa ja que els enzims encarregats d’això estaran metabolizando l’alcohol. Això condiciona que existeixi un risc molt major d’hipoglucèmia diverses hores després de la ingesta d’alcohol. Això pot tenir gran importància quan es beu en les primeres hores de la nit ja que el risc d’hipoglucèmia serà important durant la nit i part del matí de l’endemà.
 • En relació al reg d’hipoglucèmia és aconsellable disminuir la insulina que t’administres abans d’anar a dormir així com la d’abans del desdejuni de l’endemà.
 • La ingesta d’alcohol hauria de limitar-se com a màxim a una beguda en el cas de les dones o dues begudes en el cas d’homes.
 • És important que la gent amb la qual estiguis bevent sàpiga que tens diabetis ja que si tens una hipoglucèmia greu els seus símptomes es poden confondre fàcilment amb els de una borratxera i passar desapercebuda.
 • Abans d’anar a dormir és imprescindible menjar algun hidrat de carboni addicional per evitar la hipoglucèmia nocturna. Aquest fet té encara més importància si durant la nit has estat ballant o has caminat.
 • És perillós quedar-se dormint fins a tarda el matí següent després d’haver estat bevent. És important que li diguis als teus pares o als teus companys de cambra que et despertin relativament aviat, controls el teu nivell de sucre i desdejunis.
 • Les begudes alcohòliques ensucrades (licors, rom,…) tendeixen a pujar el sucre transitòriament de forma inicial però després poden produir hipoglucèmia tardana igualment.
 • El glucagó és poc efectiu per corregir una hipoglucèmia greu motivada per l’alcohol ja que l’alcohol contraresta l’efecte del glucagó a nivell del fetge.

5. Drogues il·legals

Si una persona té diabetis ha de tenir molt clar que des d’un punt de vista mèdic és completament erroni utilitzar o provar aquest tipus de substàncies. D’una banda, perquè est aquest tipus de substàncies són molt additives; d’altra banda, perquè comporten riscos addicionals per a la salut que poden ser molt nocius.

En el cas de les anfetaminas poden danyar el revestiment dels gots sanguinis i la tensió arterial augmentant la rapidesa d’instauració i gravetat de les complicacions de la diabetis.

Les benzodiacepinas poden donar efectes similars a les d’una gran ingesta d’alcohol o per contra provocar sobreexitación i agressivitat, a més d’alterar el nivell de consciència, amb la conseqüent incapacitat per prendre decisions importants en relació a la diabetis en aquesta situació.

En el cas de drogues alucinógenas com LSD, àcids i ketamina es produeixen sensacions impredictibles que poden durar diverses hores i que poden implicar pèrdua de percepció de sensacions físiques –amb la conseqüent incapacitat per detectar la hipoglucèmia- així com al·lucinacions visuals i auditives.

El cànnabis (marihuana) és una droga que pot causar un dany de salut significatiu tant físic com a psicològic. En relació a la realització d’activitats complexes com conduir o prendre decisions en aspectes relatius a la diabetis, l’ús de cànnabis pot resultar molt nociu. D’altra banda, moltes persones que consumeixen marihuana troben que els produeix un gana intensa i que podrien menjar-se tot el que tenen davant, especialment menjada escombraries, la qual cosa elevarà el seu nivell de glucosa considerablement.

6. Relacions sexuals

En relació a l’activitat sexual, un jove amb diabetis no es distingeix en gens dels seus amics de la mateixa edat. És important en aquest cas usar anticonceptius per evitar un embaràs no desitjat.

En el cas de persones amb diabetis ha de tenir-se en compte que la relació sexual implica una activitat física amb consum d’energia i el risc d’hipoglucèmia. Les persones amb bomba d’insulina poden desconnectar la bomba puntualment durant les relacions, de la mateixa forma que es realitza una desconnexió puntual durant l’exercici físic.
7. Menstruacions

Moltes dones joves amb diabetis noten que les seves necessitats d’insulina varien en relació a la menstruació. Així, sol ser freqüent que els dies previs a la menstruació el nivell de sucre tendeixi a augmentar (necessitats d’insulina més altes) i una vegada es produeixi la mateixa el nivell de sucre (i les necessitats d’insulina) tendeixin a disminuir bruscament. A més, has de tenir present, que quan la teva diabetis no està ben controlada és possible que es produeixin irregularitats menstruals.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s