LA DIABETIS I EL TREBALL: CONEIX ELS TEUS DRETS

diabetestrabajoc

A l’hora de buscar un treball les persones que tenim diabetis podem topar amb diverses formes de discriminació. Part del problema és el temor de moltes companyies que es mostren poc inclinades a haver de contractar a una persona amb una malaltia crònica, una altra part és el desconeixement dels grans avanços que s’han aconseguit en la cura de la diabetis. Avui, en molts casos, una persona que té diabetis mancada menys al treball que un empleat que no pateix diabetis.

De vegades compaginar la cura de la diabetis i el treball no és tasca fàcil, amb la diabetis has de ser una persona molt organitzada, en horaris de menjar, dosi d’insulina, pràctica esportiva i l’estrès. Cura amb l’estrès perquè altera els nivells de glucosa i produeix descompensacions.

Quan comencem un treball nou o estem en el nostre treball de sempre devem tenir molt clar que LA NOSTRA SALUT és el primer i més important i per a això haurem de saber:

1.L’empresa ha de proporcionar-te les pauses necessàries per poder mesurar-te la teva glucosa en sang així com injectar-te insulina si fos necessari.
2.Devem seguir controlant les nostres rutines d’alimentació per aconseguir que la nostra diabetis segueixi estable.
3.Explica’ls als teus companys de treball que pateixes diabetis, educa’ls sobre la malaltia i sobre els signes de la hipoglucèmia i la hiperglucemia perquè et puguin ajudar-te ràpida i eficaçment en el cas que tinguessis una pujada o baixada de sucre en sang. Tenir persones en qui confiar et donarà més tranquil·litat ja que et podran ajudar sinó t’asseguis bé.
4.És important recordar que sinó vols no has de comunicar ni a la teva empresa ni als teus superiors que tens diabetis.

Existeixen restriccions per a l’elecció d’un treball?

Sí, les persones que han d’injectar-se insulina no podran exercir una sèrie concreta de tasques en els quals ell o altres persones estarien en perill si sofrissin una baixada de glucosa. Per exemple en el cas de:

  • treballs que comportin el perill de caure.
  • conduir autobusos o taxis.
  • tasques de vigilància en àrees que impliquin algun tipus de perillositat (màquines industrials, guarda-barreres, etcètera).
  • treballs en els quals es portin armes de foc.Hi ha una sèrie de professions prohibides per llei a les persones que tenim diabetis i entre elles trobem els cossos de la policia nacional i municipal, guàrdia civil, bombers, controladors aeris, ajudants de penitenciàries, vigilants de seguretat amb llicència d’armes i els conductors de Renfe.Aquestes prohibicions que se’ns ha fet a les persones que tenim diabetis no tenen en compte ni la condició de la persona, ni el seu historial d’ocupació, ni la forma en què la persona maneja la seva diabetis, ni les responsabilitats del lloc. El que diu senzillament és: “Vostè té diabetis, per tant no pots treballar aquí”.

La seguretat social i la incapacitat

Algunes persones que tenen diabetis poden comprovar el seu grau d’incapacitat a qualsevol centre d’atenció depenent de la Seguretat Social, no obstant això el carnet de minusvalidesa pot comportar també una sèrie de desavantatges per exemple quan un vol treure’s el permís de conduir o buscar treball.

Com es valora el grau d’incapacitat en cas de diabetis?

El grau d’incapacitat a Espanya t’ho dóna el Tribunal Mèdic de les diferents Comunitats Autònomes basant-se en els corresponents informes mèdics i es distingeixen 3 classes.

  • Classe 2: d’1-24% de minusvalidesa, el pacient està diagnosticat amb diabetis es manté asintomático i el tractament correcte, dietètic i farmacològic no és capaç de mantenir un adequat control metabòlic.
  • Classe 3: de 25-49% de minusvalidesa, en aquests casos es requereix hospitalització periòdica per descompensacions agudes de la diabetis amb una periocidad de fins a 3 en un any i amb una durada de més de 48 hores cadascuna.
  • Classe 4: de 50-70% de minusvalidesa, igual que la classe 3 però en aquest cas les hospitalitzacions han de ser més de 3 en una any.Solament tindran accés a les prestacions socials i econòmiques aquells que tenen un grau d’incapacitat del 33% o més.

Existeixen restriccions en les mútues per a les persones que tenim diabetis?

Les persones que tenim diabetis i vulguem contractar un segur privat de salut hem de dir que tenim diabetis ja que per a ells representem un “major risc”, per tant les cosines són més altes. També és possible que s’agreugin les condicions econòmiques d’un segur contractat amb anterioritat a l’aparició de la diabetis.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s