DIABETIS I TECNOLOGIA

Tecnologia per a la diabetis m’estic perdent alguna cosa per al meu fill?

La tecnologia ens promet contínuament avanços meravellosos que canviaran la nostra vida. Pel que fa a la diabetis, rebem contínuament notícies sobre nous productes tecnològics que s’estan desenvolupant i que suposaran un nou paradigma del tractament de la diabetis. No obstant això, molts d’ells mai arriben a les nostres mans i acabem tornant-nos alguna cosa escèptics sobre aquest tema. Efectivament, el camí pot ser llarg. Es requereixen moltes proves i assajos clínics fins que obtenen les autoritzacions dels organismes corresponents, ja que els productes relacionats amb la salut, com no pot ser d’una altra manera, requereixen controls estrictes que garanteixin la seguretat dels mateixos en tots els sentits, i molts es queden pel camí per raons de tot tipus.

No obstant això, sembla que estem vivint un moment especial pel que fa a avanços dirigits a les persones diabetis en comparació dels anys previs. En l’últim any han aparegut en escena dos fonamentals: Freestyle Lliure (Abbott) i Minimed 640G (Medtronic), dels quals parlarem una mica més endavant, i sembla que pròximament podrien estar disponibles també Dexcom G5 o la plataforma de gestió integral de la diabetis One touch RevealⓇ de Lifescan, que ja estan en altres països.

Què esperem per al futur?

Actualment, s’està treballant en diverses línies de recerca per millorar el tractament de la diabetis tipus 1. D’una banda, es concentren esforços a trobar les claus per prevenir i revertir l’aparició de diabetis i es busquen maneres d’aconseguir retornar la possibilitat de produir insulina de forma endogena. En aquest sentit, s’estan realitzant estudis per implantar cèl·lules pancreàtiques “encapsulades” per protegir-les del sistema immune alterat. També s’estan desenvolupant pegats insulina intel·ligent que puguin secretar la insulina en proporció a la glucèmia detectada a cada moment. Una altra línia, més “purament tecnològica” en la qual el pàncrees artificial o sistema de rosteix tancada seria probablement el màxim exponent, busca formes que permetin millor control minimitzant l’esforç del pacient, com els sistemes híbrids de rosteix tancada (Hybrid closed loop 670G) o sistemes de monitoratge de glucosa més exactes i menys invasius, com les famoses lentillas de Google o el glucowatch entre uns altres.

Cinc tecnologies disponibles avui que poden ajudar en la cura de la salut del teu fill
Monitoratge continu de glucosa (MCG)

En el que va d’any s’han publicat més de 15 articles científics sobre MCG en diabetis, sense parlar dels nombrosos articles de divulgació i posts d’experts en diabetis i tecnologia. I és que és un dels aspectes més atractius que avui dia aporta la tecnologia. La MCG permet conèixer la glucosa en líquid intersticial cada 5 minuts, oferint 288 lectures diàries. Això permet obtenir la tan preuada informació sobre les tendències. Per exemple: Hora de ficar-se al llit, glucèmia 90 mg/dl, bé, però amb tendència o baixar o pujar?

A més, aquests sistemes permeten programar alarmes que adequadament programades contribueixen a augmentar el temps en glucèmia en rang desitjat segons demostra in silico un estudi recent.

És important tenir en compte que, de moment, aquests sistemes no substitueixen als controls de glucèmia capil·lar i encara que el seu maneig tècnic pot ser senzill és important el suport de l’equip diabetológico per a la seva programació i la presa de decisions en funció de la informació obtinguda. La MCG ha demostrat ser útil en el control metabòlic i disminució de les hipoglucèmies quan s’utilitza de forma consistent. Dexcom G4 està aprovat per al seu ús a partir de 2 anys i pot connectar-se amb la bomba d’insulina Animes Vibe.

image03

El monitoratge Freestyle Lliure de Abbott va aparèixer en 2015, inicialment aprovada a Espanya per a majors de 18 anys i des del passat 4 de febrer també a partir dels 4 anys. Un estudi multicéntrico publicat en Diabetis Technology and Therapeutics amb 72 participants demostra una MARD (paràmetre relatiu a l’exactitud) de l’11.4% i un decalatge amb la glucèmia venosa de 4.5 +/- 4.8 minuts. Aquest sistema ofereix comoditat i no precisa calibratges, però manca d’alarmes. No s’integra amb cap bomba d’insulina.

image02

Bomba d’insulina

Les bombes d’insulina són dispositius que administren la insulina a través d’un catèter subcutani en petites dosis cada pocs minuts i a diferents dosis al llarg del dia, de forma programada en el cas de la insulina basal i de forma manual en forma de bitlles per cobrir els menjars o corregir les hiperglucemias. Es considera el mètode d’administració d’insulina disponible que millor remeda la secreció fisiològica d’insulina, ja que permet l’adaptació a les necessitats basals canviants al llarg del dia. També incorporen algorismes que ajuden al càlcul de dosi, permeten l’ús de basals temporals i ofereixen diferents tipus de bitlles que poden ser útils per cobrir diferents tipus d’aliments.

En l’edat pediàtrica són el tractament d’elecció en molts països. Així, a Eslovènia és el tractament d’aproximadament el 75% dels nens amb diabetis tipus 1 i a Dinamarca el 59%. A Espanya, el seu ús és encara molt baix (entorn del 5%), però els resultats obtinguts en relació amb el control glucémico i les hipoglucèmies són molt bons. (Diabetis Research & Clinical Practice)

image01

Sistemes integrats: bomba d’insulina i MCG

Animes Vibe + Dexcom G4 i Minimed 640G són sistemes que integren la MCG i les bombes d’insulina. El sistema Minimed 640G té la capacitat de suspendre l’administració d’insulina automàticament en funció de la programació i la informació del monitoratge de glucosa per evitar hipoglucèmies, reiniciant de nou l’administració d’insulina també automàticament quan es recupera la glucèmia, raó per la qual es considera un pas més cap al sistema tancat
.

image04

Wearables per a nens

Permeten tant localitzar als nens com comunicar-nos amb ells quan encara són petits per tenir un mòbil. Algunes monitorizan l’activitat, la qual cosa és tremendament útil per quantificar l’exercici que han fet, sobretot, en activitats no dirigides com l’en esbarjo o al parc. Algunes eines de gestió de la diabetis com Diasend, permeten integrar la informació provinent de les polseres d’activitat de les principals marques.

image05-300x202

Aplicacions mòbils

Encara que encara existeixen pocs estudis sobre el seu impacte real en el control metabòlic, existeixen actualment una quantitat creixent de apps que poden tenir utilitat en el control de la diabetis, des de sistemes específics de gestió de la diabetis que permeten emmagatzemar la informació de glucèmies capil·lars, alimentació, exercici i altres esdeveniments i ajuden a prendre decisions d’ajustos del tractament, fins a aplicacions de salut general que fomenten un estil de vida saludable o la motivació per a l’adherència al tractament. És important, no obstant això, saber que les aplicacions que ofereixen un resultat, un diagnòstic o una recomanació de tractament específica per a un pacient i que s’utilitzen per a l’adopció de decisions clíniques en el maneig de la diabetis es consideren dispositius metges i han de tenir l’aprovació de les autoritats (marcat CE). Per això, és important, abans d’utilitzar una aplicació, informar-nos adequadament referent a això i consultar amb l’equip diabetológico. MySugr Junior és una aplicació aprovada i excel·lent que permet a pares i cuidadors estar tranquils quan no estan amb els seus fills amb diabetis. Requereix que tots dos tinguin un telèfon mòbil pel que que no seria adequada per a nens molt petits. Permet la comunicació fàcil a través de missatges i foto, fomenta l’aprenentatge mitjançant el joc i la interfície resulta molt atractiva. Altres aplicacions segures i interessants són: SocialDiabetes o Diguan.

La tecnologia és per a tothom? I per al meu fill?

Moltes vegades hem escoltat la clàssica frase “les bombes d’insulina no són per tots” i existeix un interessant debat obert entorn del tema de si la tecnologia és adequada per a tots els pacients. En la nostra opinió, la tecnologia sí és per tots aquells que estant adequadament informats, la vulguin. Ha demostrat beneficis en el control metabòlic i la qualitat de vida en famílies motivades i receptives a la formació necessària en cada cas. No existeixen limitacions d’edat, salvo per a alguns dispositius en concret. Els nens i adolescents, per la seva característica variabilitat glucémica i per la importància d’aconseguir un bon control metabòlic en aquesta etapa, es consideren un dels grups que més es beneficien. Les indicacions individuals poden anar des de la variabilitat glucémica, necessitat de flexibilitzar horaris, millorar el control glucémico o, com en molts casos, millorar la qualitat de vida. La Societat Espanyola de Diabetis, en les seves indicacions afegeix: “En la infància pot optar-se per aquesta teràpia a qualsevol edat amb pares motivats i col·laboradors (resulta especialment beneficiós en nens molt petits)”.

La formació i les expectatives, aspectes clau de l’èxit de la tecnologia per a la diabetis

La formació és l’altre aspecte clau. Conèixer com funciona el dispositiu que usem és vital per poder actuar amb seguretat i obtenir els màxims beneficis. Cada bomba d’insulina, per exemple, administra la insulina de forma diferent (polsos en funció de la dosi, polsos repartits en 1 hora…), calcula les bitlles de forma diferent i aplica la insulina activa de forma diferent. El monitoratge continu de glucosa ofereix molta més informació que els controls capil·lars aïllats. Conèixer els detalls del dispositiu que vaig a utilitzar, incloure adequadament les noves possibilitats i integrar la nova informació en la presa de decisions són aspectes molt importants que determinen l’èxit de la teràpia.

Respecte a les expectatives diria que cal tenir clar que la tecnologia actual i la que ve en el futur més proper no implica necessàriament menys esforç per al pacient i no permet el “oblidar-se “ de la diabetis, però adequadament utilitzada pot millorar el control glucémico i/o la qualitat de vida. Per exemplificar això, us porto la resposta de Josh, un adolescent de 17 anys que va participar en l’assaig clínic que està tenint lloc a Israel i EUA per establir la seguretat del sistema Hybrid closed loop 670G publicada en Diatribe.org. Davant la pregunta de si la 670G reduïa el temps que emprava en la seva diabetis, Josh va contestar: “No crec que redueixi el temps que empro en el maneig de la meva diabetis. Em porta el mateix temps que abans, però definitivament el control és millor que amb una bomba normal”. Unes altres de les seves respostes: “La nit va ser quan més em va impressionar el sistema. Crec que una nit vaig tenir una baixada i l’alarma em va despertar. D’altra banda, les nits van ser el millor. Els meus controls glucémicos no es van moure del rang objectiu +/- 30 mg/dl”

És a dir, sembla que de moment caldrà esperar uns anys fins que arribi una solució que permeti “oblidar-se” de la diabetis. De moment, la tecnologia combinada amb una bona formació pot ajudar-te a dormir tranquil, millorar la qualitat de vida del teu fill i la teva i aspirar a un bon control metabòlic, per la qual cosa mereix la pena almenys informar-se.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s