LA AMILINA: GERMANA BESSONA DE LA INSULINA

Amilina
La majoria de les persones que sofreixen de diabetis tenen, almenys, un coneixement bàsic del que és la insulina i com és la seva importància. En general, també tenen alguna comprensió sobre els mecanismes d’acció de la insulina i el glucagó, i de com aquestes dues hormones funcionen de manera complementària per mantenir els nivells normals de glucosa en sang. Els mecanismes de retroalimentació entre la insulina i el glucagó permeten explicar com la glicemia és regulada després dels menjars o durant períodes de dejuni. No obstant això, existeix una altra hormona denominada amilina, que ajuda a mantenir el balanç entre els “pics” de sucre, l’equilibri de la glicemia i la relació insulina/glucagó.

La amilina és una hormona de la grandària d’un pèptid, que és produïda i alliberada per les cèl·lules beta del pàncrees, les mateixes que sintetitzen la insulina. La amilina va ser descoberta fa aproximadament 25 anys i encara que el seu mecanisme d’acció no està completament dilucidat, es reconeix el seu important paper en la regulació de la glicemia. A continuació, revisarem l’evidència científica sobre la amilina i per què ha despertat tant interès.

S’ha demostrat que la insulina i la amilina no només són secretadas per les mateixes cèl·lules beta del pàncrees sinó que són alliberades simultàniament. La relació entre la secreció d’insulina i amilina és 100:1. Ara, com es diferencien fisiològicament aquestes dues hormones? La funció primordial de la amilina és prevenir els denominats “pics” de glucosa, immediatament després dels menjars. En termes generals, la insulina controla l’entrada de glucosa a les cèl·lules musculars i altres teixits mentre que la amilina regula la rapidesa amb la qual la glucosa aconsegueix la circulació sanguínia. La amilina funciona de la següent manera:

Disminueix l’apetit, actuant directament en el cervell durant la fase de digestió dels aliments.
Disminueix el buidatge gàstric i inhibeix la secreció d’enzims digestius, amb la qual cosa redueix la disponibilitat de glucosa per al seu transport a la sang.
Disminueix la producció de glucagó i, d’aquesta manera, redueix el pas de glucosa a la sang.

Una de les preocupacions de les persones amb diabetis és que, encara quan s’injectin la quantitat apropiada d’insulina (i s’administrin adequadament altres medicaments orals), sempre ocorren pics de sucre que dificulten el control precís de la glicemia. S’ha demostrat que les persones amb diabetis Tipus 1, o amb Tipus 2-dependent d’insulina, no produeixen amilina o tenen una producció deficient. Això és més evident en el cas de la diabetis Tipus 1 ja que les cèl·lules beta són destruïdes a causa d’una reacció immunològica, per la qual cosa no hi ha producció d’insulina ni de amilina.

Les noves evidències científiques semblen indicar que, en realitat, la diabetis (Tipus 1 o 2) està més relacionada amb la producció de amilina i no d’insulina. Considerant que els becs de glucosa són molt comunes en la diabetis Tipus 1, o en la Tipus 2 dependent d’insulina, és molt important que consultis al teu Doctor en relació amb els moments més adequats per injectar-te la insulina després dels menjars i minimitzar així els pics de glucosa en sang.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s