Diabetis: secrets per mesurar bé el sucre

621x470_558b25edb93795792b8b4567-1435182620882

Punxar-se el dit, extreure una goteta, apropar-la a la tireta reactiva del mesurador de sucre i esperar uns segons (interminables!) fins que surti un nombre. La rutina de mesurar el sucre en la sang és cosa de tots els dies per els qui tenen diabetis. De tots els dies i almenys 4 vegades al dia. És molt senzill de fer, però cal conèixer certes coses perquè el nombre que tant esperem sigui el més precís possible.

1. Desinfecció i neteja abans de res: Hi ha quatre elements importants en la pràctica de mesurar el sucre en la sang: el teu cos, la llanceta, el mesurador i la tira reactiva. Per començar, tots ells han d’estar en les millors condicions perquè la teva lectura sigui la correcta. És a dir, que les teves mans o el lloc alternatiu que usis per mesurar el teu sucre estiguin ben nets, el monitor ha de mantenir-se net (pots netejar-ho amb un drap humit i després assecar-ho ben). Les tiretes reactives han de treure’s del contenidor sol quan vas a usar-les. Si cauen al pis has de descartar-les, igual que si alguna va quedar fora del contenidor per un temps. I quant a la llanceta amb la qual et punxes, també has d’usar una nova cada vegada que et chequees el sucre.

2. El millor lloc per punxar-se: el més comú és en un dit de la mà i la millor àrea és la dels costats de la gemma. No la gemma en si perquè dol més i podries danyar-te les empremtes digitals al llarg del temps. Punxa un dit diferent cada vegada que monitorees el sucre, així li dónes temps al fet que la pell es regeneri i no es facin calls. Però també pots usar l’avantbraç, la cuixa i la part amb més carn en el palmell de la mà, segons la ADA (American Diabetis Association). Parla amb el teu doctor sobre l’efectivitat d’aquests llocs alternatius per mesurar el sucre.

3. Alcohol o aigua i sabó per desinfectar?: Renta les teves mans amb aigua i sabó abans de checarte el sucre i asseca-les bé. Això és preferible abans que usar alcohol. De vegades és recomanable portar sobres amb pads d’alcohol en l’estoig del mesurador per a aquells moments en què no tens aigua i sabó a mà. Deixa assecar bé l’alcohol abans de punxar-te i treure la gota de sang.

4. No et rentis amb aigua freda. L’aigua freda fa que sigui més difícil que surti la sang. També deixin penjar la mà com un pèndol fins que sentin que arriba bastant sang a la mà, així no hauran d’estrènyer-se perquè surti la gota de sang.

5. Descarta el que utilitzis de manera segura: perquè ningú es punxi amb el que tu vas usar o es taqui amb la teva sang. El millor és usar un recipient de plàstic descartable, amb tapa, perquè col·loquis aquí les tires i llancetes usades. Després pots tirar-les a les escombraries. També pots comprar en una farmàcia envasis especials per a aquests elements.

6. Usar la primera o la segona gota de sang? En un estudi publicat per la Biblioteca Nacional de Medicina, es monitorearon dues gotes consecutives de sang en diverses persones amb diabetis en diferents circumstàncies: Unes havien rentat les seves mans sense haver tocat cap fruita, unes altres van rentar les seves mans després de manipular una fruita, unes altres havien exposat les seves mans a sucs de fruites i no les van rentar, i un altre grup simplement va aplicar una pressió en la burxada perquè sortís més sang.

La conclusió a la qual van arribar els científics va ser que no hi ha una diferència en la lectura dels nivells de sucre en la sang, entre la primera i la segona gota, en aquelles persones que es renten les mans abans de chequearse el sucre.

Però sí hi ha una diferència entre el sucre mesurada en la primera i segona gota en aquelles persones que van manipular una fruita i no es van rentar les mans.

Respecte a aquelles persones que van fer pressió en la burxada, es va trobar una diferència en la concentració de glucosa entre 5 i 13% dels pacients.

El millor llavors és netejar la primera gota de sang amb una gasa o cotó nets i posar en la tira reactiva la segona gota si no pots rentar-te les mans. També, segons aquest estudi, és preferible usar la llanceta amb més poder de punció a haver d’estrènyer el dit per forçar la sortida de la sang.

7. Com fer perquè dolgui menys: usa les llancetes amb l’agulla més fina que trobis en la farmàcia. Revisa l’ajust de la llanceta, comença amb el número 1 i veu pujant fins que et sentis còmode amb la burxada i que sigui amb la força suficient per treure sang sense haver de pressionar el dit. També dol menys quan punxes el costat del dit, perquè la gemma és més sensible i dol més.

8. El nivell ideal de sucre: és variable de persona en persona per això el teu metge és qui ha d’indicar-te quins són els nombres als quals has d’apuntar. Aquests ‘targets’ varien si són abans o després dels menjars. L’Associació Americana de Diabetis pren com a valors acceptables entre 80 i 130 mg/dl abans dels menjars i menys de 180 entre 1 i 2 hores després dels menjars.

9. Quan i amb quina freqüència chequear el sucre: l’Associació Americana de Diabetis suggereix que sigui almenys 4 vegades al dia per a les persones amb diabetis tipus 2. Per a les persones amb diabetis tipus 1 poden ser més vegades al dia. Alguns tenen un règim de mesurar-se el sucre cada dues hores. El moment ideal per mesurar el nivell de glucosa pot ser abans dels menjars o dues hores després. L’avantatge de mesurar-se abans està en què si el sucre està alta, podem postergar el menjar o canviar el menú per alguna cosa sense hidrats de carboni.

10. Anota els resultats: és importantíssim que portis un registre del teu sucre a diferents hores del dia. Això, sumat al que vas menjar i l’activitat que vas tenir, són vitals per poder fer canvis de medicació, de rutina o de menjars. Si veus que cada vegada que menges cert aliment el sucre es va als núvols, pots deixar de menjar això o reduir la porció o donar-te una dosi d’insulina (el que el metge t’indiqui). Tant tu com el teu metge tindran una millor idea del que està passant en el teu cos si portes un detall del que menges, l’activitat que tens i els valors de la glucosa.

11. Pot l’estrès afectar el meu sucre? Sí, de dues maneres. Els experts de l’Associació Americana de Diabetis (ADA) afirmen que els resultats de la glucosa generen forts sentiments per això un pot sentir-se molt ansiós, frustrat o deprimit amb els resultats. Per això recomanen pensar que el resultat del teu sucre no és un judici a la teva persona, és simplement una manera de portar un rècord del teu sucre per fer canvis i controlar la diabetis. D’altra banda, els canvis hormonals afecten els nivells de sucre i l’estrès és un generador de canvis hormonals. Tracta d’estar relaxat cada vegada que chequeas el teu sucre o almenys, escriu en el teu diari que estàs estressat en aquest moment.

12. Nivells de sucre i malaltia: El control de la diabetis quan estàs malalt és un capítol especial. Has de saber que depenent de la malaltia que tinguis és possible que els teus nivells de sucre es vagin als núvols ‘sense sentit’ aparent, encara que hagis menjat bé, hagis pres les teves medicines i t’hagis donat les teves dosis d’insulina. Mantente en contacte amb el teu metge perquè junts manegin la situació. Tingues especial cura en aquelles malalties estomacals o intestinals. El fet que no puguis menjar o mantenir el menjar en el teu estómac pot complicar una mica el maneig de la diabetis. Para esment als símptomes de deshidratació (llavis secs, palpitacions, disminució de l’orina). En aquests casos veu al metge o a la urgència.

14. Nivells de sucre i acetones (ketones): Les acetones són dolentes per al cos perquè són àcids que enverinen la teva sang. Són les culpables dels comes diabètics en la seva fase més greu. Les acetones sorgeixen en el cos quan el sucre ha estat alta per molt temps i les cèl·lules no han pogut alimentar-se de la glucosa. El cos, en una reacció desesperada per treure aliment d’on sigui per a les cèl·lules comença a alimentar-se del greix. En aquest procés el residu que queda són les acetones. Les persones amb diabetis tipus 1 tenen més risc de tenir cetoacidosis. Les acetones poden mesurar-se en l’orina amb unes tiretes reactives especials que són de venda lliure en les farmàcies. Si tens mal de panxa, nàusees, vòmits, mal de cap, has de chequear si tens acetones en el cos. En aquest cas has de cridar immediatament al metge perquè et digui què fer. Una de les coses que has d’evitar quan tens acetones és fer exercici, perquè l’activitat física puja les acetones i fa que sigui més difícil controlar el teu sucre.

15. Períodes menstruals i el teu sucre: sabies que quan estàs amb la regla els teus nivells de sucre poden pujar? Segons la ADA (American Diabetis Association), això és així perquè durant els períodes menstruals hi ha canvis hormonals i aquests són els culpables de fer que el sucre pugi.

16. Medicaments i pujades de sucre: alguns medicaments fan pujar el sucre. Si vas a un doctor nou o en una clínica d’urgències, avisa-li que tens diabetis. Tingues especial cura amb els xarops de venda lliure per a la tos, molts d’ells contenen endulzantes i saborizantes que van a disparar el teu sucre al cel. Per sort hi ha marques al mercat especials per a persones amb diabetis.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s