LES NOVES INSULINES QUE VÉNEN

Els biosimilares: Abasaglar (Lilly-Boehringer)

Els medicaments tradicionals són una síntesi química de diferents components. Una formulació exacta i reproduïble en idèntiques condicions tantes vegades com es desitgi. En canvi, un medicament biològic conté principis actius sintetitzats o derivats d’una font biològica; d’organismes vius (bacteris, proteïnes, fongs, hormones…). Per tant, aquest tipus de medicaments no es creen seguint una recepta química com els medicaments tradicionals, i produir-los és un procés molt més complex que el de la medicació química tradicional. I una de les característiques dels medicaments biològics és la seva complexitat, que pot provocar cert grau de variabilitat en les molècules del mateix principi actiu fins i tot en un mateix medicament. Per exemple, la insulina és una hormona produïda pel cos humà, i per tant, un clar exemple de medicament biològic.

Però els medicaments (biològics o no) disposen d’uns períodes associats a la seva patent, i quan aquesta expira, altres fabricants poden dedicar-se a realitzar aquest mateix compost. En el terreny dels medicaments químics, és el que coneixem com a genèrics. Però en un fàrmac biològic, es denomina biosimilar, ja que mai és una còpia exacta de l’original. Encara que són molt similars en qualitat, seguretat i eficàcia. En resum, un medicament biosimilar és un medicament biològic que es desenvolupa perquè sigui el més semblat possible a un medicament biològic ja existent (l’anomenat “medicament de referència”). Però com succeeix en el medicament biològic, la seva variant biosimilar té també un grau de variabilitat natural.

abasaglar-kit

Abasaglar forma part d’aquesta categoria comentada de biosimilares. Una nova insulina creada per l’aliança Lilly i Boehringer Ingelheim. Una vegada donades les explicacions anteriors sobre els biosimilares, aquesta nova insulina (de nom evocador a històries de les mil i una nits) és la variant biosimilar de la insulina glargina (Lantus, Sanofi). Els estudis indiquen que la seva eficàcia és comparable a Lantus. Està aprovada per al seu ús des dels 2 anys i segons afirmen els seus creadors, és significativament més barata que el seu competidor (Lantus); concretament un 25% menys. Aquest detall als pacients no els preocupa a l’excés, però Lilly té un lògic interès a introduir aquesta insulina especialment en nous insulinizados (tant tipus 1 com a tipus 2), per aquest motiu hagi creat un kit d’inici per a persones que debuten en diabetis tipus 1 o comencen la insulinización en tipus 2 i que serà lliurat pel seu metge endocrí quan aquest els prescrigui Abasaglar si així ho considera oportú. En aquest kit hi ha algunes agulles, un estoig per transportar les plomes d’insulina i un reproductor de vídeo integrat en el qual es pot veure material educatiu d’utilitat creat per professionals de salut i destinat a persones recentment diagnosticades. A més, Lilly i Boehringer tenen creat un portal anomenat Aliança per la Diabetis  en el qual pots trobar material educatiu de suport. Finalment, dir que Abasaglar ja està disponible a Espanya des de finals de setembre.

Insulina basal: Degludec (Novo Nordisk)

A qualsevol persona amb diabetis li encantaria que es descobrís una insulina amb uns efectes extremadament llargs que li suposés reduir el nombre d’injeccions. Aquest és també un anhel de la indústria, sabedora que aquesta aspiració dels pacients convertiria a qui la descobrís en un filó de vendes. Durant els últims anys s’està treballant en modificacions de la composició de les insulines que permetin una farmacocinética (els efectes que va produint el fàrmac en el cos amb el pas del temps) molt més lenta i plana. A pesar que últimament escoltem algunes notícies sobre insulines que ens parlaven de durades de 2 o 3 dies i ens feien salivar d’emoció, al final les durades efectives i recomanables queden reduïdes a les consabidas 24 hores d’efectivitat recomanada. Però si aquestes 24 hores el fàrmac té un efecte pla i eficaç que millori l’anterior, el resultat pot ser molt significatiu, especialment en dos paràmetres fonamentals: la reducció d’hipoglucèmies (especialment les nocturnes) i la millora de l’hemoglobina glicosilada HbA1c.

tresiba

La insulina Degludec (el nom comercial de la qual és Tresiba) està desenvolupada per Novo Nordisk i és una altra insulina de tipus basal, d’ultra llarga durada (es parla de gairebé dos dies), però que en la pràctica exigeix una dosi cada 24 hores. Disponible tant per a adults com per a nens, diria que resumint, té 3 avantatges importants: la primera és la seva flexibilitat horària en l’administració enfront de l’omnipresent Lantus. En segon lloc, sembla (segons els estudis) que és més plana i estable que la glargina en el seu efecte. I com a tercer punt positiu (i això és molt important), en comparació de Lantus redueix en un 20% les hipoglucèmies (en persones amb diabetis tipus 1).

Per recolzar aquestes dades, es pot citar per exemple un estudi presentat al recent congrés EASD 2015 a càrrec del Dpto. d’Endocrinologia i Diabetis del Royal Bolton Hospital (enllaç extern) i que destaca una major estabilitat en la seva acció. Això vol dir que és una insulina que suposadament no presenta becs i té un efecte més pla durant les 24 hores següents a la seva dosi. En aquest mateix treball presentat en EASD sobre Degludec s’afirma que hi ha una “modesta millorança” de control glucémico en comparació de les basals anteriors, i una “reducció significativa” d’hipoglucèmies. Per això, els autors d’aquest treball la consideren “especialment indicada en pacients amb diabetis tipus 1 amb freqüents hipoglucèmies”. A més, la pròpia EMEA (European Medicines Agency) afirma sobre Tresiba en el seu Informe Públic d’Avaluació sobre Tresiba (enllaç extern a doc. PDF, 82 Kb.) que redueix el risc d’hipoglucèmia nocturna en pacients amb diabetis tipus 1 i tipus 2. En l’informe de EMEA també s’indica un avantatge per a persones amb altes dosis, ja que permet reduir la dosi d’insulina per aconseguir el mateix efecte que altres insulines basals. Això permetria a molts pacients tenir una única dosi diària en lloc de dos.
Amb dues versions disponibles (en concentració de 100 i 200 unitats/ml.), a Espanya encara no està comercialitzada i no sabem amb certesa quan arribarà ni perquè s’està demorant. Únicament se sap que en breu (al començament de 2016) estigui disponible Xultophy, fàrmac que combina la insulina Degludec i Liraglutide (anàleg de GLP-1) i destinats al tractament de la diabetis tipus 2.
Les insulines concentrades

 

Pot ser que moltes persones amb diabetis en tractament amb insulina no s’hagin percatado de certs numeritos que apareixen en les plomes d’insulina i que identifiquen el nombre d’unitats que inclou el vial incorporat en la ploma. Quan posa 100UI significa que hi ha 100 unitats internacionals per mil·lilitre. En definitiva, ens indica la concentració d’aquesta insulina. Però actualment estem assistint a una nova gamma d’insulines amb concentracions majors, de 200 o 300 UI/ml., la qual cosa vol dir que és necessària menys quantitat de líquid injectat per aconseguir el mateix efecte. Reduint la quantitat de líquid administrat es busca millorar la qualitat de vida de persones amb altes dosis d’insulina diàries. Aquí apareix una possible confusió entre els pacients, que podrien pensar que amb aquestes noves insulines necessitaran menys unitats. NO és així. El que necessitaran és menys líquid injectat en el seu cos. Ells seguirien demanant a la seva ploma el mateix nombre d’unitats que amb la seva insulina anterior. Però de la ploma sortirà la meitat de líquid, encara que amb el mateix efecte.
Humalog 200 (Lilly)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s