Què és el glucagó?

GlucaGenA1280

Des del moment del diagnòstic la vida d’una persona amb diabetis s’omple de paraules mèdiques, d’índole científic, que de vegades ens fan posar cara d’interrogació pel confús que sonen. No obstant això, al poc temps d’aprendre-les i amb un ús més rutinari es fan familiars i acabem incorporant-les el nostre diari viure.
Una d’aquestes paraules és glucagó. L’havien escoltat?

El glucagó és una de les principals hormones hiperglucemiants (que fan pujar el sucre en la sang) del nostre cos. Es produeix en les cèl·lules alfa dels illots de Langerhans del pàncrees, aquí mateix on les cèl·lules beta fabriquen la insulina.

En una persona sana, aquestes petites illes de cèl·lules de secreció interna es troben dins de l’estructura del pàncrees envoltades per les cèl·lules productores dels sucs digestius. La seva funció és regular la concentració de glucosa en la sang: quan la glucosa en sang s’eleva, augmenta la secreció d’insulina, la qual cosa propicia l’entrada del sucre a les cèl·lules i el seu posterior metabolisme, disminuint per lògica la seva concentració en la sang. Per contra, quan la glicèmia baixa, els illots segreguen glucagó, que s’encarrega d’estimular al fetge i als músculs perquè alliberin la seva reserva de glucosa, que és el que es necessita en aquest moment per restaurar l’equilibri.

Tota persona que usa insulina, ja sigui que tingui diabetis tipus 1 o tipus 2, hauria de tenir un kit d’emergència de glucagó a mà per contrarestar una hipoglicémia severa, que està definida com aquella baixa de sucre en la sang durant la qual no es pot administrar sucre per via oral, arribant fins i tot a la pèrdua de coneixement per part del pacient.

Si ens cuidem bé, si estem atents als signes que ens avisen que una hipoglicémia s’aproxima, no hauríem d’arribar a utilitzar el kit de glucagó. Però cada organisme és únic i sempre cal estar preparat. En tot cas no n’hi ha prou que la persona que té diabetis sàpiga com usar-ho, el més rellevant és que algú del seu entorn sàpiga com actuar enfront de l’emergència i almenys hagi vist el kit alguna vegada.

A les farmàcies venen un kit de glucagó que ha d’estar emmagatzemat en un lloc on tots els membres de la família puguin trobar-ho fàcilment, de preferència en el refrigerador, juntament amb la insulina.

Dins de la caixa, vénen les instruccions i alguns suggeriments sobre la seva utilització. Convé llegir-les amb detenció.

No és recomanable caminar amb el glucagó per a tots costats. No té molt sentit. Sí ho té portar-ho quan sortim en una activitat poc comuna: un passeig, alguna activitat esportiva, viatges llargs i vacances per exemple.

En la majoria dels casos, després d’administrar la injecció els nivells de glicémia haurien de pujar per arribar a la normalitat en pocs minuts. Ara bé, si la persona no respon al tractament s’ha de concórrer immediatament a un centre assistencial.
En ambdues situacions, i una vegada superada l’emergència, serà bé contactar al metge endocrí per analitzar el per què va ocórrer aquest episodi. Una situació que podem evitar si ens cuidem bé, estant atents i preparats enfront dels signes que ens avisen que una hipoglicémia s’aproxima.

Us deixem un tutorial de com s’ha d’administrar correctament el Glucagó

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s