ENGREIXA LA INSULINA?

Quantes vegades haurem escoltat la frase “puff la insulina engreixa, quanta més ús més engreixo”, doncs greu error; davant aquesta afirmació hem de manifestar una rotunda negació, la insulina NO engreixa, és una falsa creença popular i anem a explicar la seva per què al llarg d’aquest article, per a les ments incrèdules
.

El normal quan debutem amb la diabetis i comencem un tractament amb insulina, és que recuperem pes, però això no vol dir que la insulina engreixi, sinó que aquest és un procés absolutament normal, ja que el nostre cos per fi està actuant de forma correcta gràcies a la insulina. Abans del debut se sol produir per regla general una dràstica baixada de pes, precisament perquè el nostre pàncrees no està produint la insulina necessària per traslladar la glucosa sanguínia a les cèl·lules; de manera que si aquestes últimes no es nodreixen, es produeix una pèrdua lògica de pes. Una vegada comencem a administrar-nos insulina, aquesta funció es realitza correctament, podent-se reconduir la glucosa sanguínia a les cèl·lules, de manera que recuperarem el pes perdut, però ULL!! això no vol dir que la insulina engreixi.

slide_9

D’altra banda, si no portem una diabetis ben controlada, i som propensos a hiperglucèmies de forma habitual, aquest excés de concentració de glucosa en sang es va a eliminar pel ronyó, a través de l’orina (doncs no s’està redirigint a les cèl·lules perquè s’alimentin, per falta d’insulina). Quan això ocorre, vol dir que aquesta orina a través de la qual elimina la glucosa que el nostre cos no consumeix, està repleta de calories que es rebutgen sense que hàgim fet ús d’elles, de manera que amb xifres de glucosa en sang per sobre de 300mg/dl la pèrdua de glucosa en orina pot ser superior a les 1000 Kcal; per aquest motiu en els casos de diabetis mal controlada amb xifres elevades de glucosa en sang es pugui produir una pèrdua de pes, no pel fet que s’usi menys insulina).

El que sol ocórrer en els casos d’una diabetis mal controlada (no s’injecta suficient insulina en proporció al que es necessita, dieta inadequada i poc equilibrada, absència d’esport o activitat física…) és similar als símptomes que apareixen quan debutem en la diabetis, no es transporta adequadament la glucosa sanguínia a les cèl·lules, de manera que per contrarestar aquesta pèrdua d’energia, el nostre cos ens fa menjar més per compensar.

El que ocorre és que quan ajustem les dosis d’insulina que necessitem, o bé després del debut es comença el tractament amb insulina, és que s’aconsegueixen regular els nivells de glucosa (aquesta ja no és elevada), de manera que ja no s’elimina per l’orina i es recondueix de forma correcta a les cèl·lules, per la qual cosa si seguim ingerint les calories extres que necessitàvem anteriorment per contrarestar la pèrdua calòrica mitjançant l’orina, evidentment augmentarem de pes, però no com a conseqüència de la insulina, sinó perquè estem consumint el mateix nombre de calories que quan sofríem una pèrdua important d’aquestes calories a través l’orina, de manera que l’excés s’anirà acumulant, i comportés un augment de pes.

De manera que, si ajustem les dosis d’insulina al que mengem, evitant becs en la glucosa (tant hiperglucèmies com a hipoglucèmies constants), i a més incloem l’esport en el nostre tractament diari (alguna cosa fonamental en les persones que patim diabetis mellitus), no tindrem més problemes, pel que fa a l’augment o disminució de pes, que qualsevol altra persona.

Pel que, en el cas que les dosis d’insulina que ens injectem al llarg del dia resulten insuficients, la qual cosa ocorrerà, com comentàvem anteriorment, és que no es podrà reconduir a les cèl·lules tota la glucosa sanguínia, la qual cosa provocarà hiperglucèmies i es tendirà a baixar de pes si aquesta situació es manté en el temps de forma continuada; per contra, si les dosis que ens injectem diàriament són superiors al que necessitem, haurem de consumir més hidrats de carboni amb l’objecte de remuntar les hipoglucèmies que anem a sofrir per aquest excés d’insulina, reconduint-se tota aquesta glucosa a les cèl·lules, i augmentant de pes (que com ja hem dit es tracta d’un augment de pes que gens té a veure amb la insulina en si, sinó més aviat que dau a l’excés d’insulina sofrim hipoglucèmies que hem de rescabalar amb el consum de més hidrats de carboni), la qual cosa també ocorrerà si compensem el consum extra d’hidrats de carboni o bé diguem antulls amb bitlles d’insulina extra.

En resum, la qual cosa provoca que engreixem o aprimem, no és la insulina, sinó una qüestió de lògica aclaparadora, aplicable a qualsevol ésser humà, amb diabetis o sense diabetis: si ingerim més calories de les quals el nostre cos necessita i no les consumim, evidentment engreixarem, però si hi ha un dèficit en el seu consum o compensem aquest excés amb activitat esportiva; llavors aprimarem, per això, si ens passem en la ingesta d’hidrats de carboni recomanats en funció del metabolisme de cadascun, encara que ens injectem la insulina necessària per a aquestes racions, i les nostres glucèmies siguin perfectes anem a engreixar com tot fill de veí, i repeteixo una altra vegada NO, és la insulina el que et fa engreixar, sinó el fet que has assaltat ganivet en mà mitjana nevera i part del rebost.

Per concloure, haig d’afegir per alertar a aquells als quals se’ls pugui ocórrer la brillant idea de “ah, doncs ja està, no em poso insulina o em poso menys de la qual necessito per ració d’hidrat de carboni i així aprimo i com el que vulgui”, una vegada més, com bé diria Jack Slater greu error, doncs la pèrdua de glucosa per l’orina de forma continuada, deteriora seriosament els ronyons, a més de que es vagin produint danys en els nostres gots sanguinis… i tot això pot comportar a l’aparició d’altres patologies conseqüència directa d’una diabetis mal controlada i nivells alts de glucosa en sang com poden ser la retinopatia, nefropatia, neuropatía diabètica etc…

203v21n06-90379883fig1

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s