7 MITES COMUNS SOBRE EL COMA DIABÈTIC

comaExisteixen diversos mites en relació al coma diabètic. Les creences populars sobre aquesta perillosa complicació et poden fer pensar que solament les persones que tenen nivells de sucre elevats en la sang poden estar en risc. Això no és cert. Acompanya’ns i aprèn més sobre el coma diabètic i identifica situacions d’alerta per actuar de forma adequada.

Per entendre el coma diabètic el primer que has de saber és què és un coma? El coma és una condició que pot portar a estats de *inconciencia i inclusivament pot causar la mort. A continuació et presentarem alguns dels mites que ronden al voltant del coma diabètic.

Mite 1: El coma diabètic només afecta als pacients amb nivells de sucre elevats en la sang

Fals. Habitualment el coma diabètic s’associa amb les persones diabètiques que tenen el sucre elevat en la sang. El que moltes vegades es desconeix és que un estat de coma també pot afectar als *hipoglucémicos, és a dir a aquelles persones que tenen un nivell de sucre en la sang sota causat pels tumors del pàncrees que produeixen insulina o la insuficiència de les glàndules suprarenals, entre uns altres. Aquests últims no són diabètics.

Mite 2: El coma diabètic no és tan greu com ho pinten

Fals. Un coma diabètic és una complicació molt perillosa; és una emergència mèdica que requereix tractament immediatament. Per què és tan important actuar ràpidament? Bàsicament per que aquesta complicació causa inconciencia. Les persones en coma diabètic difícilment poden reaccionar als estímuls visuals o auditius. Però no només això és important. El coma diabètic pot ser mortal. Freqüentment si tu coneixes els senyals d’alerta pots prevenir i controlar una possible situació de coma diabètic.

Mite 3: Un coma diabètic és imminent; no existeix cap tipus de símptoma que permeti prendre accions a temps.

Fals. Existeix una gran varietat de símptomes que et poden ajudar a prendre les accions necessàries per saber com prevenir un coma diabètic. Els símptomes no són els mateixos per als diabètics amb hiperglucèmia (sucre elevada) que pels quals tenen hipoglucèmia (sucre baixa). Quan puja el sucre pot augmentar la set, així com la freqüència per anar a orinar, la qual cosa pot causar deshidratació. En aquests casos la persona també poden sentir nàusees, vòmit, cansament, mal de panxa i un alè amb olor a fruites.

Per la seva banda, quan es té una disminució significativa en els nivells de sucre, els hipoglucèmics tendeixen a sentir-se nerviosos, cansats, irritables, hostils i fins a agressius. També, poden notar tremolor, sudoració i canvis en el ritme dels batecs del cor. Molts pacients diuen que senten molta gana. En etapes avançades tant els hiperglucèmics com els hipoglucèmics poden desenvolupar confusió i/o convulsions.

Mite 4: La falta del control del sucre per una mala dieta és l’únic factor de risc que pot portar a un coma diabètic hiperglucèmic.

Fals. El coma diabètic pot deure’s a diverses causes. Una úlcera que sagna, algunes medicines com els diürètics que fan que es perdi líquid, l’ús d’esteroides, són unes altres de les causes que poden precipitar un coma diabètic. També has d’estar atent a situacions com l’haver tingut algun tipus d’infecció, insuficiència (falla) dels ronyons, i inclusivament fins a un infart cardíac.

Mite 5: El coma diabètic no està relacionat amb el consum d’alcohol, únicament amb el consum de sucre

Fals. Existeixen dos factors importants que han de considerar-se principalment en el cas del coma hipoglucèmic. Si bé és cert, pels hipoglucèmics que el coma pot ser causat per l’excés d’insulina o per la falta d’aliment, les situacions com el consum d’alcohol, i inclusivament el fer molt exercici poden produir els mateixos resultats.

Mite 6: Només els diabètics de tipus 1 són susceptibles a un coma diabètic

Fals. Tots els pacients amb qualsevol tipus de diabetis (de tipus 1 o 2) o amb hipoglucèmia són susceptibles a un coma diabètic. No obstant això aquelles persones amb diabetis de tipus 1 estan en major risc de sofrir un coma diabètic especialment si és causat per cetoacidosis.

Mite 7: Un coma diabètic no pot prevenir-se

Fals. L’ideal és prevenir el coma diabètic. Tu pots trobar alternatives que t’ajudin a controlar el desenvolupament d’un coma diabètic, en la majoria dels casos. Revisa els teus nivells de sucre en la sang amb regularitat. Quan et sentis malament has de tenir encara més cuidat. Revisa els nivells de sucre en la teva sang regularment d’acord amb les indicacions que et dóna el teu metge. Un coma diabètic també pot prevenir-se amb la dieta adequada, menjant en els horaris correctes, i prenent els medicaments i/o aplicant-te insulina, si és necessària. L’aprendre a controlar i manejar l’estrès també ajuda notablement.

Ara que ja saps que molts dels mites que ronden al voltant del coma diabètic són falsos, et convidem a estar molt atent als teus nivells de sucre, a portar una dieta sana i a seguir les indicacions del teu metge. Si tens símptomes, no ho pensis dues vegades, cerca ajuda al més aviat possible. Ja que si ets diabètic o pateixes de hipoglicèmia pots estar en risc. Prepara’t i prepara a les persones que viuen amb tu perquè sàpiguen reaccionar cridant al 112 o portant-te a l’hospital immediatament.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s