L’esport, un gran aliat contra la diabetis

20100821051513-ejercicio-y-diabetes

L’exercici és una mica del que tots podem gaudir. Per tant, no hi ha cap raó per la qual els diabètics no puguin córrer, muntar amb bicicleta o jugar un partit de futbol, sempre que es prenguin les mesures oportunes. Actualment es recomana la pràctica esportiva regular a les persones diabètiques doncs, juntament amb la proposta alimentària i el tractament farmacològic, és un dels punts importants del seu tractament.

Esport i alimentació
Pràcticament dieta i exercici són inseparables. L’entrada d’hidrats de carboni ha de suplementarse amb el major o menor despesa calòrica per l’esport. L’alimentació ha de ser fraccionada (cada 3 a 4 hores) ja que, d’aquesta manera, s’evita una hipoglucèmia. A més, la ingesta d’aliments haurà d’ajustar-se a l’acció dels medicaments per al tractament de la diabetis, siguin aquests hipoglicemiantes orals o l’acció de la insulina injectada.

Com ajuda l’exercici a les persones que tenen diabetis?
Els esports que utilitzen preferentment el metabolisme aeròbic, és a dir,els de resistència, són els més decuados. Futbol, atletisme (carreres de fons), ciclisme, o natació són alguns exemples, ja que aquests esports no requereixen despeses brusques d’energia sinó esforços mantinguts. Practicar qualsevol tipus d’esport suposa una millora del reg sanguini, un augment de l’anomenat bon colesterol i una disminució de la necessitat d’insulina o antidiabéticos orals.

La pràctica majoria dels experts coincideixen, avui dia, en què practicar un esport de forma suau i regular porta importants beneficis per al diabètic ja que contribueix a controlar els nivells d’insulina que produeix el cos. No obstant això, cal prevenir els possibles riscos que pugui implicar la pràctica d’exercici físic per tractar d’evitar-los i, si es produeixen, pal·liar-los amb les menors repercussions possibles.

Entre els efectes beneficiosos que la pràctica de l’exercici físic té en les persones que sofreixen diabetis es troben:

 Enfortiment dels ossos i els músculs.
Reducció del risc de cardiopaties i d’alguns tipus de càncer.
Un millor control dels nivells d’insulina que produeix el cos.
Millora de la coordinació, l’equilibri, la força i la resistència.
Augment del nivell d’energia.
Contribueix al fet que la insulina exerceixi millor la seva funció, la qual cosa ajuda a mantenir les concentracions de sucre en sang dins dels límits saludables.
Crema calories, la qual cosa ajuda a aconseguir i mantenir un pes saludable

Consells sobre l’exercici per a les persones amb diabetis

Controla’t el sucre. El teu metge t’indicarà quan has de comprovar la teva concentració de glucosa en sang (és probable que necessitis comprovar-la abans, durant i després de fer exercici).

  • Pren la dosi correcta d’insulina. Existeix la possibilitat que el teu metge et recomani reajustar la dosi d’insulina quan facis exercici o deporte.la insulina ha d’administrar-se almenys una hora abans de l’exercici.
  • Alimenta’t bé. Consumeix de 20 a 20 grams d’hidrats durant l’exercici, en forma de begudes o d’aliments sòlids en l’intermedi o cada 30 minuts, especialment si la intensitat és alta o la durada perllongada. Augmenta el consum d’aliments després de l’exercici, en funció de la intensitat i durada d’aquest, a fi de prevenir la hipoglucèmia postejercicio. Si en acabar, la glucosa és menor de 100 mg/dl, és recomanable consumir de 20 a 30 grams d’hidrats. Tenir sempre a mà uns caramels, sucs o una altra font d’hidrats de carboni de ràpida absorció també és recomanable.
  • Si sortiu de viatge, porta’t tot el necessari per controlar la diabetis. Si vas a fer exercici lluny de casa, no t’oblidis d’incloure en la maleta els aparells de mesurament, els teus medicaments, la teva polsera d’alerta mèdica, informació sobre on acudir en cas d’emergència i una còpia del teu pla de control de la diabetis. Acostuma’t a guardar tots aquests articles en una borsa especial perquè no hagis de pensar a agafar-los un a un cada vegada que facis l’equipatge.
  • Digues-li-ho als teus entrenadors. Assegura’t que els teus entrenadors i monitors saben que tens diabetis. Informa’ls sobre el que necessites fer per controlar la diabetis abans, durant o després de fer exercici.
  • Pren el control. No dubtis a deixar de fer exercici o prendre’t un respir si necessites picar alguna cosa, beure aigua o anar al lavabo. També hauries d’interrompre la sessió d’entrenament si no et trobes bé o perceps qualsevol signe que alguna cosa va malament.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s